AMSTERDAM - Het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) heeft dit jaar al bijna tienduizend meldingen binnengekregen over nepfacturen.

Dat is zo'n tachtig procent van alle fraudemeldingen die er binnenkomen, zegt een woordvoerder dinsdag in de Volkskrant.

Spooknota's worden verzonden door malafide bedrijven die hopen dat ondernemers klakkeloos de rekening betalen. Een dergelijke factuur lijkt op andere rekeningen en wordt zo opgesteld dat de suggestie wordt gewekt dat er een klantrelatie is. Volgens het steunpunt bedraagt de jaarlijkse schade zo'n vierhonderd miljoen euro.

Het SAF werkt samen met onder meer het ministerie van Veiligheid en Justitie en MKB Nederland om de praktijken tegen te gaan. Maar volgens de woordvoerder is dat nog niet zo makkelijk. "Het is erg lastig om iets aan de spooknota's te doen. Geloof het of niet, de discussie of het strafbaar is, loopt nog steeds."

Kleine letters

In werkelijkheid is een spooknota een aanbod om een dienst af te nemen. Die nuance wordt vaak weggemoffeld in kleine letters onderaan de brief. Daardoor is het voor de overheid vaak moeilijk om de afzender te pakken. Omdat ondernemers geld overmaken, is er in feite een akkoord gesloten.