
Duitsers slaan alarm over Nederlandse havens
De organisatie vreest dat de uitbreiding van havens in Zuidoost-Nederland ertoe leidt dat de overslag van goederen uit de binnenvaart zich verplaatst van Duitsland naar Nederland. Dat gaat ten koste van de lokale economie.
Door de gereedkoming van de Tweede Maasvlakte stijgt de komende jaren de goederenoverslag in de Rotterdamse haven. Daardoor neemt ook de goederenstroom tussen Rotterdam en het Ruhrgebied toe.
Nederland speelt op die ontwikkeling in door de komende jaren ongeveer 410 miljoen euro te investeren in de uitbreiding van de binnenhavens aan de Maas, waaronder de haven van Venlo.
Arbeidsplaatsen
"Dat creëert welvaart en arbeidsplaatsen - maar niet bij ons", zegt voorzitter Burkhard Landers van de regionale Kamer van Koophandel. "In plaats daarvan krijgen we te maken met toenemend vrachtverkeer vanuit de Maashavens naar het Roergebied."
Om bovengenoemd scenario te voorkomen wil Landers dat de Duitse havens beter gaan samenwerken. Anders zou de binnenvaart zich weleens grotendeels naar Nederland kunnen verleggen.
Betuwelijn
Ook pleit de Kamer van Koophandel ervoor dat de Betuwelijn eindelijk wordt doorgetrokken naar het Roergebied. Dat doortrekken is des te meer noodzakelijk, omdat de vervoerscapaciteit van de Rijn de laatste tijd geregeld niet volledig kan worden benut. Zo moest deze winter door een te hoge waterstand de scheepvaart deels worden stilgelegd. In de herfst stond het water juist weer veel te laag.
Ook zullen de wegen in het gebied verder dichtslibben doordat het vrachtverkeer vanuit de Nederlandse binnenhavens richting het Ruhrgebied toeneemt, waarschuwt Landers.