
Rabobank neemt Friesland Bank over
"De diepte, aard en lengte van de huidige economische crisis raakt zowel Friesland Bank zelf als haar klanten", schrijft de bank in een persbericht.
"Daarnaast houdt Friesland Bank, in verband met deze crisis, aanzienlijk meer (dure) liquiditeit aan dan in normale marktomstandigheden. Deze ontwikkelingen zetten de resultaten van Friesland Bank onder druk."
Hierdoor was het onzeker geworden of de bank nog aan de nieuwe bankenregels, die voorschrijven hoeveel kernkapitaal een bank moet hebben, kon voldoen.
Overgang
Het samengaan van de klanten, medewerkers, vestigingen en activiteiten van Friesland Bank met het netwerk Rabobank zal gedurende een overgangsperiode van ongeveer twee jaar plaatsvinden.
De bank begon eind vorig jaar met het zoeken naar alternatieven. "Deze varieerden van een samenwerking met een of meer partners tot een fusie met een gelijkwaardige partner of het opgaan in een groter geheel."
Toezichthouders DNB en NMa hebben door de problemen waarin de bank zich bevindt toestemming verleend voor het per direct samengaan van Friesland Bank met Rabobank.
Spijt
"De afgelopen jaren is Friesland Bank geconfronteerd met een combinatie en opeenstapeling van negatieve factoren", zegt Kees Beuving, voorzitter van de raad van bestuur van Friesland Bank. "Alle positieve ontwikkelingen van onze bank ten spijt, maken die negatieve ontwikkelingen een duurzaam zelfstandig voortbestaan van Friesland Bank onmogelijk."
Beuving ontkende later op de dag tijdens een persconferentie dat er sprake is van een reddingsoperatie. ''De dikte van ons eigen financiële ijs is niet goed genoeg meer, daarom bieden we onze klanten vandaag de ijsvloer van de Rabobank'', aldus Beuving. Volgens de bestuursvoorzitter is de Friesland Bank nooit in gevaar geweest en heeft de bank ''vanuit eigen kracht'' een goede partner gezocht.
Onthutst
Het personeel van de Friesland Bank heeft volgens vakbond FNV Bondgenoten onthutst gereageerd op de overname door de Rabobank.
Bondgenoten-bestuurster Annelies Ossel zegt maandag dat veel werknemers denken: wat hangt ons nu weer boven ons hoofd? Volgens haar is deze gedachte logisch, omdat het personeel van de Friesland Bank al een aantal reorganisaties achter de rug heeft.
De FNV-bond zit woensdag om de tafel met de directie om te praten over de gevolgen voor de 1000 werknemers van de Friesland Bank. Volgens Ossel is het de vraag ''hoe reëel'' het is dat de directie nu zegt dat de werkgelegenheid wordt gegarandeerd gedurende de integratie met de Rabobank. ''De werkgelegenheid in Friesland ligt niet voor het oprapen'', stelt zij.