AMSTERDAM - De tijdelijke verlaging van het btw-tarief op arbeid, heeft kleine bouwondernemingen aan een flinke omzetplus geholpen.

Dat concludeert het Economisch Bureau van ING in een vrijdag gepubliceerd rapport over de sector.

De kleinere bouwbedrijven, die zich vooral richten op verbouwingen, zagen hun omzet het afgelopen jaar met 8 procent stijgen. Het overgrote deel daarvan zou te danken zijn aan de btw-verlaging.

''In het derde kwartaal, het laatste dat de regeling van kracht was, groeide de omzet van de kleine bouwers jaar op jaar met ruim 14 procent.'' Een kwartaal later was sprake van een omzetdaling op jaarbasis.

Kleinere stukjes

Ook middelgrote bouwbedrijven kregen vorig jaar meer geld binnen, alleen de grote jongens hadden weer te maken met een omzetdaling, aldus ING.

De bedrijven met tien tot honderd werknemers profiteerden van bouwprojecten die in kleinere stukjes op de markt kwamen waardoor zij daar ook op konden inschrijven. ''Ook zijn veel middelgrote bouwers zich meer gaan richten op de renovatiemarkt.''

Omdat grote bouwers zijn afgeslankt wat ze tot middelgrote bouwers heeft gemaakt, nam hun aantal en daarmee hun aandeel in de totale omzet, toe. ''De omzetgroei van 2011 moet daarbij ook in perspectief worden gezien met de enorme krimp die ze doormaakten in 2009 en 2010.''