AMSTERDAM - Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) reizen volgende week woensdag mee met een handelsmissie naar Rusland.

Zij brengen onder andere een bezoek aan president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekend.

In het kielzog van de twee kabinetsleden reizen van 19 tot en met 21 oktober vijftien ceo's van Nederlandse multinationals mee, zoals Shell, Gasunie, Heineken, Boskalis en KLM.

Daarnaast bestaat de delegatie onder leiding van VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes uit vertegenwoordigers van zeventig Nederlandse mkb-bedrijven.

Kansen

Nederland is momenteel de belangrijkste bestemming voor Russische waren. De import bedraagt veertien miljard euro per jaar. Zes miljard aan Nederlandse goederen vindt een bestemming op de Russische markt.

"Nu Rusland zijn economie moderniseert, liggen er in diverse sectoren kansen voor Nederlandse bedrijven", stelt de RVD.

De delegatie reist naar Moskou en St. Petersburg. Tijdens de gesprekken met Poetin en Medvedev zal Rutte het hebben over corruptiebestrijding en het juridisch systeem. Ook de huidige staatsschuldencrisis komt ter sprake, belooft de RVD.