AMSTERDAM - De Arbeidsinspectie heeft dit jaar geen controles op vakantiebaantjes uitgevoerd. De inspectiedienst  zegt dat het dit jaar heeft ingezet op voorlichting omdat het met de werkomstandigheden bij vakantiebaantjes de goede kant op gaat.

“Jongeren werken steeds veiliger”, zegt een woordvoerder. “Er zijn steeds minder ongevallen en ze werken minder met gevaarlijke machines. Daarom is besloten dit jaar geen controles te verrichten”

Vorig jaar werden 717 inspecties gehouden bij vooral de horeca, bij supermarkten en in de land- en tuinbouw. Daar werden in totaal 55 boetes en 661 waarschuwingen uitgedeeld.

Bijna twee derde van de overtredingen had te maken met werk- en rusttijden. De Arbeidsinspectie ontdekte toen dat veel 15-jarigen ook na 19.00 uur werkten, wat toen nog verboden was.

Minder overtredingen

Sinds 1 augustus is die wet veranderd, de 15-jarigen mogen nu in de vakantie tot 21:00 uur werken. De verwachting is daarom dat er dit jaar flink minder overtredingen zullen zijn.

De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken laat weten dat het nog niet duidelijk is of er volgend jaar wel weer controles worden gehouden. Die afweging wordt gemaakt op basis van verschillende zaken zoals het aantal klachten en ongevallen.