Genoeg geluierd aan de 3.165 kilometer lange kusstrook van Oman? Tijd voor actie! En het landschap van Oman is hier uitermate geschikt voor. Wordt het voor jou canyoning, hiking of dune bashen?

Het sultanaat Oman is een land van uitersten: mooie stranden aan de Indische Oceaan, in het zuiden van het land tropische gebieden met een uitbundige vegetatie, en in het midden en noorden… bergketens voor de actievelingen! Maar waar moet je zijn?

Al Hajargebergte

Het bekendste gebergte van het land strekt zich uit in het binnenland tussen Muscat en Sur en biedt een verbluffend landschap. Woeste rotspartijen, kloven en kliffen staan garant voor een onvergetelijk schouwspel. Ook voor de nodige sportieve activiteiten kun je hier terecht: in de winter worden dagelijks hiking-, klim- en mountainbiketochten georganiseerd. Onderdeel van het Al Hajargebergte is Jebel Shams. Met toppen van 3.000 meter en spectaculaire kloven wordt dit gedeelte van Oman dikwijls vergeleken met de Grand Canyon in de Verenigde Staten!

Hiken in Mazara

Oman is the place to be voor bergsporten: het uitgestrekte berglandschap biedt mogelijkheden voor onder andere hiking, trekking en caving. Voor hiking en trekking kun je terecht in het dorpje Mazara, waar je het complete gebergte na een wandeling van 13 km doorkruist.

Canyoning in Wadi Shab

Wadi’s (droge rivierbeddingen met soms water erin) zijn de ideale plek voor canyoning. Wadi Shab aan de kustweg naar Sur is er zo één. Naast dat je er een mooie wandeling kunt maken tussen de torenhoge rotsen, worden er veel tours gehouden voor canyoning. Omdat er geen watervallen zijn, zoals bij veel andere wadi’s, is het er over het algemeen erg rustig. Je hebt dus alle ruimte!

Caving in de Majlis Al Jinn

De mogelijkheden voor caving zijn onuitputtelijk. Oman beschikt over talloze grotten en spelonken die kunnen worden verkend, bijvoorbeeld de grot van Majlis Al Jinn.

Met een vloeroppervlakte van 310 meter bij 228 meter, behoort de Majlis al Jinn tot de top tien van grootste grotten ter wereld, gemeten aan de oppervlakte van de vloer. De grot ligt op een afgelegen deel van het Plateau Selma op 1.380 meter boven de zeespiegel in het Sultanaat van Oman. Op bepaalde momenten gedurende de dag filteren mooie schachten van zonlicht door de gaten in het dak rechtstreeks op de vloer van de grot en zorgen voor een visueel spektakel.

Andere grotten waar caving populair is zijn de Al Hoti/Falahi grot bij Al Hamra en de ongerepte Tiq grot in Salalah.

Klauteren en klimmen in Jebel Shams

Wel eens gehoord van Via Feratta, wat letterlijk ijzeren weg betekent? Het is de naam van de sport waarbij beveiligde klauterroutes worden gevolgd. Het zijn routes waar je niet meer kunt wandelen en waarlangs vaste ijzeren kabels en stijgbeugels zijn bevestigd. De sport komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. In de eerste wereldoorlog werden deze routes aangelegd in de Italiaanse Dolomieten voor militaire doeleinden. Uit deze routes is de eerste sportroute in 1936 geopend: de Delle Bocchette. Sindsdien is de sport steeds populairder geworden en zijn er honderden routes bijgekomen.

Ook Oman is meegegaan in deze trend. Voor een beetje spanning en sensatie kun je daarom terecht bij Jebel Shams, Snake Gorge en Western Isle.

Meer informatie? Kijk op www.visitoman.nl/outdooractiviteiten.