Vaak wordt tijdens een bezoek aan Oman voornamelijk de regio rond Muscat aangedaan, maar Oman biedt meer. De regio Dhofar, gelegen in het zuiden van Oman, is absoluut een bezoek meer dan waard.

Dhofar is de meest zuidelijke regio van Oman en ligt op ongeveer 1.000 kilometer ten zuidwesten van Muscat. Het gouvernement telt ongeveer 200.000 inwoners. Dhofar is zowel de droogste als de natste plek van het Arabisch Schiereiland en deze streek kent een tropisch klimaat.

Tropisch klimaat

Het Dhofar gebergte zorgt ervoor dat de uitlopers van de zuidwestelijke moesson, khareef, hier blijven hangen en het gebied tijdens de zomermaanden van regen wordt voorzien. Terwijl het noorden in de zomer zeer heet is, is het in Dhofar nevelig. Het dorre landschap wordt omgetoverd tot een tropische, groene oase met watervallen, kokospalmen en bananenplantages.

Mooi om te zien, maar ook nog eens een aangename verkoeling. Het is dan ook niet gek dat de Omani in de maanden juni tot september veelal zelf in Dhofar op vakantie gaan

Veelzijdig Dhofar

De trekpleisters van Dhofar zijn de uitgestrekte en parelwitte stranden langs de kust van Salalah, maar ook voor een dosis cultuur is dit de juiste provincie.

Zo is er de mogelijkheid een bezoek te brengen aan de ruïnes van Al-Balid, een kleine 5 kilometer ten oosten van de stad, of aan Het Nationaal Museum, waar de geschiedenis van Oman door middel van zwart-witfoto’s in beeld wordt gebracht. Hoog in de bergen van Dhofar ligt Nab Ayyub: de graftombe waar volgens de Koran de profeet Job begraven is.

Twee gezichten van Salalah

Wie door Oman reist, mag een bezoekje aan Salalah, hoofdstad van de regio Dhofar, niet overslaan. De stad heeft twee gezichten. Aan de ene kant de oude stad met vervallen, originele Arabische huizen. Aan de andere kant de nieuwe wijken met Indisch aandoende brede lanen, prachtige villa’s, ministeries en een grote haven. Het Salalah museum en een wandeling door de plantages van de stad zijn enkele must do’s.

Bezoek de wierooksoek

Wierook is het grootste export product van Salalah en de regio Dhofar. Sla tijdens een bezoek aan de regio een bezoek aan de wierooksoek in Salalah dan ook niet over. Aan de buitenkant van de soek is een winkel waar de wierook (of eigenlijk de hars van de wierookbomen waarvan de wierook gemaakt wordt) in enorme vaten, zakken, pakken en dozen opgeslagen staat. In de winkel is het verkrijgbaar in vrijwel elke verpakking die je maar verzinnen kunt.

Khareef festival

Salalah vormt in de zomermaanden het decor voor het Khareef Festival, waar de komst van de regen of moesson wordt gevierd. Het Khareef Festival heeft een sterke focus op heritage: traditionele dans, kunst en zang zijn de belangrijkste onderdelen van de feestelijkheden. Zowel lokale bevolking als toeristen bezoeken graag het veelzijdige Khareef Festival. Wil je dit spectaculaire evenement meemaken, boek dan ruim van te voren.

Wierookroute

Vanwege het klimaat en de bodemgesteldheid komt de wierookboom wereldwijd alleen in Zuid- Oman voor. Wierook is het gedroogde hars van de wierookboom en is in deze regio van uitstekende kwaliteit.

Eeuwen geleden leidde de wierookroute vanuit het zuiden van Oman tot aan het hof van de Egyptische koningin van Sheba en zorgde de productie van wierook voor grote welvaart in de regio. Vandaag de dag is de beroemde route opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Wie deze route volgt gaat op reis door het verleden langs de wierookbomen van Wadi Dawkah en de eeuwenoude archeologische vindplaatsen van Shisr Khor Rori/ Sumhuram en Al-Baleed.

Meer informatie over Oman? Kijk op www.visitoman.nl/highlights.