Ruige berglandschappen, betoverende wadi’s, langgerekte stranden, tropische vegetatie. Ja, Oman heeft een veelzijdige natuur. Ga je mee op rondreis?

Er zijn waarschijnlijk weinig landen die op een oppervlakte zo groot als dat van Oman (300.000 vierkante kilometer, en daarmee 8x zo groot als Nederland) zoveel verscheidenheid bieden. Stranden aan de Indische Oceaan, fjordachtige baaien in het noorden, uitbundige vegetatie in het tropische zuiden en bergen in het midden. Een rondreis door Oman is dus het walhalla voor natuurliefhebbers!

Aan de kust

Met een kustlijn van meer dan 3.000 km biedt Oman je tal van mooie stranden. Van rustige privé-stranden bij je hotel tot openbare stranden waar je kennis maakt met de locals. En bijna allemaal lijken ze weg gelopen te zijn van een ansichtkaart.

Een must do aan de kust, is het spotten van zeeschildpadden. In Oman leggen jaarlijks ongeveer 20.000 zeeschildpadden hun eieren op een aantal stranden. Belangrijke nestelgebieden liggen in de beschermde natuurgebieden van Ras al-Hadd en Ras al Jinz, op ongeveer 3 uur rijden ten zuiden van Muscat. De stranden kunnen het hele jaar bezocht worden onder leiding van een gids en het hoogtepunt van het broedseizoen ligt tussen juni en september.

In de wadi's

Rijd en raak onder de indruk van de altijd wisselende minerale schoonheid van het landschap, waar woestijnlandschap wordt afgewisseld door tropische wadi’s (groen woestijndal). Zo’n plotselinge explosie van groene en blauwe kleuren zorgen voor een adembenemend spektakel.

Een van de bekendste wadi’s van Oman is Wadi Bani Khalid. Tussen de bergen en canyons vind je een heuse oase. Kleine watervalletjes, smalle riviertjes en stroompjes worden, omgeven door tropische palmen.

In de bergen

In het noorden van Oman zorgen woeste rotspartijen, kloven en kliffen voor een indrukwekkend panorama. Dit ruige en desolate gebied is uitdagend voor veel outdoor-activiteiten, zoals hiken, bergbeklimmen of mountainbiken.

Het bekendste gebergte is het Al Hajargebergte, tussen Muscat en Sur. Onderdeel van het Al Hajargebergte is Jebel Shams. Met toppen van 3.000 meter en spectaculaire kloven wordt dit gedeelte van Oman dikwijls vergeleken met de Grand Canyon in de Verenigde Staten.

Tussen de vogels

Oman is een uitstekende bestemming voor vogelliefhebbers. Aan de oostkant van het land zijn vogelsoorten te vinden uit de Aziatische vogelwereld, terwijl je aan de westkant juist Afrikaanse vogelsoorten kunt spotten. Verder zijn het de trekvogels uit het Euraziatische gebied die van Oman in de late herfst, winter en het vroege voorjaar een buitengewoon interessant vogelland maken.

Massatoerisme?

Nee, in Oman komt geen massatoerisme voor. En dat heeft zo zijn voordelen. In de natuurgebieden wordt alles netjes in tact gelaten en het is er meer dan rustig. 300% genieten dus!

Meer weten? Ga naar www.visitoman.nl/natuur.