Muscat is de kleinste en na Singapore de schoonste hoofdstad ter wereld en is tevens het hoofdkwartier van de regering van Oman

In Muscat zijn geen opzichtige wolkenkrabbers of ijzeren en betonnen constructies te vinden, maar slechts de sierlijkheid van lage, lichtgekleurde gebouwen die de culturele identiteit van de eeuwenoude stad respecteren. Om deze reden wordt Muscat vaak de witte hoofdstad genoemd.

Niet te missen in Muscat

De oude stad beschikt over vele historische bezienswaardigheden zoals de forten van Al Jalali en Al Mirani. Een bezoek aan de Grand Mosque en de Soek van Mutrah mag zeker niet op het programma ontbreken, evenals Alam, het paleis van de sultan, hoewel dit helaas niet van binnen bezichtigd mag worden. Verder zijn er verschillende interessante musea, zoals het 'Museum of Omani Heritage', 'National Museum' & 'Bait al Zubair'. Hier kan men zich verdiepen in de meer dan 5000 jaar oude geschiedenis en meer leren over de invloeden van de Perzen, Portugezen en de Engelsen. Ook een bezoek aan de lokale en kleurrijke vismarkt is haast verplicht.

Sultan Qaboos Grand Mosque

Paradepaardje van Muscat is de Grand Mosque, een van de grootste moskeeën ter wereld. De bouw van het complex nam maar liefst 6 jaar in beslag en in 2001 werd de moskee officieel door de Sultan in gebruik genomen. De totale oppervlakte van de moskee bedraagt ruim 416.000 vierkante meter. De moskee biedt plaats aan 20.000 gelovigen en bestaat uit een centrale gebedsruimte, een gebedsruimte voor vrouwen, overdekte wandelgangen, een centrale ontmoetingsruimte en een bibliotheek. Het interieur van het gebedshuis is opgetrokken uit marmer, met als eyecatcher een enorme 14 meter lange kristallen kroonlichter. Het meest indrukwekkende onderdeel van het interieur is zonder twijfel het handgemaakte Perzische gebedskleed. Het handgemaakte kleed telt 1.700 miljoen knopen, weegt 21 ton en bestaat uit één stuk van 70 bij 60 meter. Het heeft 600 vrouwen ruim 6 jaar gekost om het kleed te vervaardigen.

Mutrah Souq

Geen bezoeker van Muscat zal het nalaten om de nodige uren te besteden in de souq, waarvan de ingang ligt aan de 's avonds fraai verlichte boulevard van de stad. Natuurlijk proberen de marktlieden hun waren aan je te slijten, maar opdringerig zijn ze niet. Wie er oog voor heeft, vindt er bovendien kwalitatief hoogwaardige én zeer betaalbare producten, zoals shawls en linnengoed, sandalen en tal van andere spullen.

Vismarkt

Oman is nog steeds een land van vissers. Elke dag vroeg in de ochtend varen vanuit de dorpen langs de kust, maar ook vanuit de hoofdstad, kleine vissersboten uit. In de loop van de ochtend komen zij dan weer terug en verkopen hun waar op de vismarkt die op enkele honderden meters van de souq ligt. Niet alleen wordt hier de vis verkocht, ook worden ze er schoongemaakt. Het is een boeiend schouwspel.

Musea

Sinds januari 2008 is een heel bijzonder museum geopend in Muscat, het Sayyid Faisal bin Ali Museum. Het museum kent twee vaste exposities: de Omani verdedigingswerken als torens, forten en kastelen van Muscat tot aan Dhofar enerzijds en de traditionele wapens anderzijds. Het bekendste museum van Muscat is het Bait al Zubair museum. Hier worden onder meer sieraden, schilderijen en historische klederdracht tentoongesteld, zodat de bezoeker meer leren over de geschiedenis en traditie van Oman. Andere interessante musea in Muscat en omgeving zijn het Omani Museum, Nationaal Museum, Kindermuseum, Omaans-Frans Museum, Oceanografisch Museum, Museum van Natuurgeschiedenie en het Olie- en Gasmuseum.

Stadsparken in Muscat

Er zijn mooie parken te vinden in Oman. In de omgeving van Muscat is er keus uit onder andere Qurum National Park, met 572.000 m2 het grootste park van de stad. Hier zijn watervallen, rozentuinen en tal van exotische bloembedden te bewonderen. In de buurt van Seeb Airport is Naseem Park, waar zich een Arabische en een Japanse tuin bevinden. Voor jongere bezoekers is Riyam Park een must; tal van speelmogelijkheden en dagelijks vanaf 4 uur is er een kermis. In Khalbuh Park staat een amfitheater waar regelmatig concerten worden gegeven door lokale artiesten. Veel Omani nemen een kleed en picknickmand mee en maken wandeltochtjes door de parken.

Meer informatie? Kijk op www.visitoman.nl.