Los van de rest van het land, als een schiereiland ten noorden van de Verenigde Arabische Emiraten ligt nog een stukje Oman: Musandam.

De bergen en de zee komen samen in Musandam. Hier gaat het majestueuze Hajar gebergte over in het turkooizen water van de Indische Oceaan. De regio heeft een oppervlakte van 1800 km2 en telt 28.378 inwoners, dit is 15,8 per km2. Vanwege de fjordachtige baaien en de steile bergen die meer dan 2000 meter uit de zee verrijzen wordt Musandam ook wel ‘het Noorwegen van Arabië' genoemd. Voornamelijk omdat het adembenemende landschap doet denken aan de Noorse fjorden. De Omani zelf omschrijven dit karakteristieke gebied als zeldzaam rustgevend met haar oprijzende rotswanden. Daarnaast zijn er fraaie stranden aanwezig met ideale plekken waar goed gesnorkeld en gedoken kan worden.

Ruig berglandschap

De woeste natuur van Musandam onderscheidt zich sterk van de rest van Oman en omringende bestemmingen. Het ruige berglandschap kan echter uitstekend per 4-Wheel drive worden verkend. Ook een tocht door de fjorden per traditionele dhow (een handgemaakte houten zeilboot waarmee vroeger gevaren werd naar India, China en Afrika om goederen zoals wierook, dadels en koper te ruilen voor specerijen, edelstenen en ivoor) is een onvergetelijke ervaring.

Onderwaterwereld van Musandam

Voor duikers en snorkelaars is het kristalheldere water een waar paradijs. In de wateren rondom Musandam heerste tot voor kort een visverbod dat tot gevolg heeft dat deze locatie een zeer uitgebreide onderwaterwereld herbergt. Pas sinds 2003 is deze locatie vrijgegeven voor duiken, dus dat betekent een ongerepte wereld onder het wateroppervlak!
Duiken in de wateren van Oman is zeer populair. Het koraalrif, de scheepswrakken en de rijkdom van het leven onder water trekken elk jaar meer en meer duikers naar het gebied. De beste periode om te duiken in Oman is voor en na de zomer. Om en rond Oman kunnen er ook tal van andere watersporten worden beoefend. Zeilers, snorkelaars en vissers kunnen in Oman uitstekend aan hun trekken komen. Verder is de dolfijnensafari een absolute aanrader met een zeer grote kans op een ontmoeting met enorme scholen ‘spinner’ dolfijnen. Meer geluk is nodig voor een ontmoeting met een walvis, maar ook deze dieren worden vaak voor de kust van Oman gespot.

Uitstekend bereikbaar

Musandam is zowel vanuit de Emiraten als vanuit Muscat goed te bereiken met de auto of het vliegtuig. Daarnaast is het sinds kort ook mogelijk om per ferry naar Musandam te reizen. Doormiddel van een supersnelle passagiersferry, tussen de hoofdstad van Oman, Muscat en de hoofdstad van Musandam Khasab, is Musandam gemakkelijk te bereiken. Tijdens de reis met de ferry is er meteen een mooie gelegenheid om de fjorden van Musandam en de kustlijn van Oman te verkennen. Ook is er een grote kans dat de dolfijnen en walvissen die in het gebied leven, met de boot mee zwemmen.

Meer informatie? Kijk op www.visitoman.nl.