Het sultanaat Oman is niet bij iedereen bekend als vakantieland. Jammer, want het land heeft veel te bieden, zowel voor de actieve vakantieganger als voor natuurliefhebbers. We nemen je mee in de wondere wereld van Oman…

Oman bezit adembenemende grotten, verspreid door het hele land. Duiken in deze grotten is zeer populair bij avonturiers. Een bekende grot in Oman is de Majlis al-Jinn, werelds één na grootste grot. Deze grot is bestemd voor een getrainde bezoeker. Voor bezoekers die minder ervaring hebben met het bezoeken van grotten is de Hoti Grot een aanrader. Deze grot is geschikt voor elke type bezoeker. Ook de grot Bimmah mag je bij een bezoek aan Oman niet overslaan. Bimmah ademt mysterie uit; niemand weet hoe diep hij is en er wordt gezegd dat er een demon in leeft die je probeert te verleiden.

Bij het bezoeken van grotten is het belangrijk dat de weersvoorspellingen goed in de gaten gehouden worden. Als er regen voorspeld is, of als het onlangs geregend heeft, dan wordt een verkenning van de grotten afgeraden. In veel grotten vind je ondergrondse rivierbeddingen en de kans is groot dat na een regenval de grot gedeeltelijk onder water staat.

Fascinerende kamelenraces

Zoals wij de paardenraces kennen, hebben ze in Oman de kamelenraces. Kamelenraces zijn in Arabische landen erg populair en worden beschouwd als een heuse sport. De oneindige woestijn leent zich hier uitstekend voor. De kamelen die deelnemen aan de race zijn goed getraind en hebben een zeer streng dieet. Een snelle wedstrijdkameel kost ongeveer 200.000 euro. Kamelenraces worden overal in Oman georganiseerd en voornamelijk tijdens feestdagen en nationale vieringen. Indrukwekkend genoeg om eens mee te maken!

Bruisende smeltkroes van vogels

Oman is – dankzij het aangename klimaat – voor veel vogelsoorten een aantrekkelijk land. Aan de oostkant vind je een afspiegeling van de Aziatische vogelwereld en aan de westkant bevinden zich de vogelsoorten uit Afrika. Het centrale deel van Afrika, de droge woestijn, vormt een barrière tussen deze twee vogelwerelden. Zes interessante gebieden om vogels te spotten zijn Al Batinah (de noordwestelijke kuststrook), The Capital Area (in en rond de hoofdstad), langs de uitlopers van het oostelijke Al Hajar-gebergte, Barr al Hikman, het lege kwartier (het centrale woestijndeel van Oman) en Dhofar.

Walvissen spotten

In Oman kun je het hele jaar door bultruggen spotten in de Arabische zee. Bultruggen komen voor in diep water, maar durven ook dichter bij de kust te komen dan andere vinvissen. Ze zijn het beste te zien tijdens een bootsafari. ‘s Ochtends vroeg en in de namiddag heb je de meeste kans om ze te zien. Dit komt omdat de zee dan meestal kalmer is. Een geschikt gebied voor walvisspotten is de omgeving van het Masirah-eiland.
Meer informatie? Kijk op www.whalecoastoman.com.

Volg de geur van Oman

De geur die onlosmakelijk verbonden is aan Oman, is die van wierook. Oman was eeuwen geleden de belangrijkste leverancier van wierook. De productie van wierook zorgde voor veel welvaart in deze regio. Tegenwoordig kun je een wierookroute volgen vanuit het zuiden van Oman tot aan het hof van de Egyptische koningin van Sheba In 2005 is deze opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Beleef het verleden en ga tijdens deze route langs de wierookbomen en eeuwenoude archeologische vindplaatsen.

Meer informatie over Oman? Kijk op www.visitoman.nl en www.omantourism.gov.om.