Historisch Nizwa, traditioneel Sur, zuidelijk Salalah en zomers Dhofar: Oman biedt je tijdens jouw vakantie afwisseling en veelzijdigheid. Neem alvast een kijkje in dé steden die je niet mag missen. En de bekendste stad Muscat mag natuurlijk niet vergeten worden.

Muscat is de hoofdstad van Oman. Ondanks de moderne inslag zijn er in de stad geen opzichtige wolkenkrabbers of betonnen constructies te vinden. De aanblik van de stad is er een vol sierlijkheid met lage, lichtgekleurde gebouwen die de culturele identiteit van de eeuwenoude stad respecteren. De lange en interessante geschiedenis van Muscat maakt het een perfecte plaats om uw reis te beginnen. Een bezoek aan de musea van de stad voert terug naar de meer dan 5000 jaar oude geschiedenis en langs de invloeden van de Perzen, de Portugezen en Engelsen.  Voor de nodige ontspanning begeef je je naar de haven van Muttrah. En als je over de vismarkt of door de kleurrijke soek slentert, proef je de sfeer van het echte Oman. Verkopers prijzen hun waar aan zonder al te opdringerig te zijn en je raakt dan ook snel met hen in gesprek.

Grandeur van de Grand Mosque
Het meest opzienbarende gebouw van Muscat is zonder meer de Grand Mosque, een van de grootste moskeeën ter wereld. De bouw van het complex nam maar liefst 6 jaar in beslag en in 2001 werd de moskee officieel door de Sultan in gebruik genomen. De totale oppervlakte van de moskee bedraagt ruim 416.000 vierkante meter. Het interieur van het gebedshuis is opgetrokken uit marmer, met als blikvanger een enorme, 14 meter lange, kristallen kroonluchter. Het meest indrukwekkende onderdeel van het interieur is zonder twijfel het enorme handgemaakte Perzische gebedskleed waar 600 vrouwen ruim 6 jaar aan hebben gewerkt.

Historisch Nizwa

Waar Muscat de moderne hoofdstad van Oman vormt, vertegenwoordigt Nizwa eigenlijk het historische Oman. Het is een van de oudste steden van het land en was in vroegere tijden ook de hoofdstad van Oman. Nizwa is van oudsher een belangrijk centrum voor de traditionele zilversmeedkunst en ook nu nog zijn hier de beste zilversmeden van Oman te vinden. Daarnaast had Nizwa in de oudheid een belangrijke economische, politieke en godsdienstige functie. De stad lag namelijk langs een belangrijke karavaanroute die de kust van Oman met Noord- en Zuid-Arabië verbond. Een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Nizwa is het fort. Het dateert uit 1660 en is daarmee één van de oudste forten van het land.

Markten van Nizwa
Nizwa beschikt over een aantal aantrekkelijke soeks, waaronder een vissoek een groentensoek en een fruitsoek. Een bezoek aan de dierenmarkt in Nizwa op vrijdagochtend, mag echter zeker niet op het programma ontbreken. De markt is vrijwel niet veranderd ten opzichte van enkele eeuwen geleden en vormt een drukke bedoening met kleurrijke bezoekers, kopers en verkopers. De dierenmarkt is vooral speciaal omdat je hier nog het echte Oman ervaart. Geen toeristische snuisterijen, maar bedoeïenen die onderhandelen over de koop of verkoop van hun dieren. Vooral in de avond, wanneer de lichten het fort beschijnen en er volop bedrijvigheid is in de soeks, heeft Nizwa een sprookjesachtige uitstraling.

Traditioneel Sur

Veel kleiner van formaat is kustplaats Sur, van oudsher een havenplaats die zich uitstrekt rond de lagune van Khor al-Batha. Sur is een aantrekkelijke plaats om te bezoeken, omdat hier nog op traditionele wijze de bekende Dhow boten worden gemaakt. De dhow schepen zijn stevige schepen van teakhout waar in vroegere tijden de handelaars op voeren. De oudste exemplaren waren voorzien van een voorsteven in de vorm van de kop van een kameel, zodat de geest van de karavaan ook over de wateren dwaalde. De trotse schippers exporteerden wierook, paarden, koper, parels en dadels uit Oman en brachten een grote variëteit aan producten mee terug, waaronder specerijen uit India, zijde uit China en goud uit Afrika. Het is mogelijk om een Dhow werkplaats te bezoeken of een uitstapje naar het dorpje Ayega te maken. In Ayega wonen veel Dhow bouwers en het is makkelijk te bereiken per veerpont vanaf Sur. Vanzelfsprekend heeft Sur ook een sfeervolle soek, de perfecte plaats om souvenirs, juwelen en parfum te kopen.

Zuidelijk Salalah

Salalah is de hoofdstad van de meest zuidelijke provincie Dhofar. Met haar kokospalmen, papayabomen en bananenbomen, vormt het subtropische Salalah een contrast met het noorden van Oman. De stad beschikt over uitgestrekte, parelwitte stranden en is dan ook een perfecte bestemming voor een strandvakantie. Maar ook voor cultuur kun je hier uitstekend terecht, bijvoorbeeld bij de ruïnes van Al-Balid of van het paleis van de koningin van Sheba.

Soek en wierook
Salalah heeft natuurlijk ook een soek. Er wordt vooral veel Frankincence, oftewel wierook, verkocht. Frankincence is dan ook het grootste export product van Salalah en de regio Dhofar. Aan de buitenkant van de soek is een winkel waar wierook verkrijgbaar is in vrijwel elke verpakking die je maar verzinnen kunt.

Khareef festival
In de zomermaanden wordt in Salalah de komst van de moesson gevierd tijdens het Khareef Festival. Het festival gaat gepaard met een groot aantal feestelijkheden en traditionele zang, dans en kunst. Bezoekers zijn altijd uitgenodigd om mee te feesten, maar als je dat wilt, doe je er verstandig aan om op tijd te boeken. Het veelzijdige Khareef festival is altijd erg populair.

Zomers Dhofar

Dhofar ligt op ongeveer duizend kilometer vanaf Muscat, in het zuiden van Oman en kent een subtropisch klimaat. Het Dhofar gebergte zorgt ervoor dat de uitlopers van de zuidwestelijke moesson, de khareef, hier blijven hangen en het gebied tijdens de zomermaanden van regen wordt voorzien. Terwijl het gedurende de zomermaanden in de rest van Oman zeer warm is, is het in Dhofar nevelig. Het dorre landschap wordt omgetoverd tot een tropische, groene oase met watervallen, kokospalmen en bananenplantages. Als je deze streek tussen juni en september bezoekt, heb je dan ook grote kans om in contact te komen met de lokale bevolking. Veel van de Omani trekken in deze periode naar het zuiden voor enige verkoeling.

Meer informatie over Oman? Kijk op www.visitoman.nl en www.omantourism.gov.om.