Een van de belangrijkste pluspunten van Oman is de veelzijdigheid. Ruige landschappen en uitgestrekte woestijnen worden afgewisseld door authentieke steden en witte zandstranden. Daarnaast kent Oman een rijke historie met wereldberoemde helden als Marco Polo en de koningin van Sheba.

En dan is er ook nog de bevolking: de bedoeïenen zijn niet alleen nomaden, herders en landbouwers maar evenzeer vissers, handelaars en zeevaarders! Met de komst van Sultan Qaboos Bin Said in 1970 is het toerisme in Oman op gang gekomen en heeft het land zich op veel fronten gemoderniseerd. Dit zonder afbreuk te doen aan de authenticiteit van de bestemming. De bevolking van Oman staat bekend als open en gastvrij en dit zorgt ervoor dat je in Oman wordt ontvangen als een welkome bezoeker.

Ruige landschappen

Zonder de bergen zou het palet van landschappen in Oman niet compleet zijn. De bergen spelen een belangrijke rol in de geschiedenis en geografie van het Sultanaat. Ze bieden het land – een van de warmste van de wereld – de benodigde koelte en adembenemend mooie vergezichten. Het imposante Hajar gebergte vormt als het ware de ruggengraat van het land en deelt Oman in tweeën: het oosten met de kuststrook en het westen met de hoogvlaktes. Het hoogste punt van deze bergketen wordt bereikt in de Djebel Akhdar, het ‘groene gebergte’, aan de top van de Jebal Shams (de ‘berg van de zon’) op 3010 m hoogte. Hier kan men de zon van het Midden Oosten het eerst zien opkomen. Met de hoge toppen en spectaculaire kloven, wordt dit gedeelte van Oman vaak vergeleken met de Grand Canyon in de Verenigde Staten.

Uitgestrekte woestijnen

Oman bestaat voor 80% uit woestijn. De zandwoestijn Rub al Khali, letterlijk het lege kwartier, is één van de grootste en droogste woestijnen ter wereld. Het kleine zusje van Rub al Khali is Wahiba Sands. Het woestijnlandschap van Wahiba Sands ligt ten zuiden van Muscat en beslaat een oppervlakte van 16.000 vierkante kilometer. De duinen kunnen hier wel tot 200 meter hoog worden en een bezoek aan dit gebied is dan ook een absolute aanrader. De Wahiba Sands zijn uitsluitend per 4WD te verkennen. Als je een ervaren chauffeur bent, kun je de 4WD zelf besturen, heb je minder ervaring dan kun je beter op pad gaan met deskundige begeleiding.

Slapen onder de sterren

Na een kennismaking met de wondere woestijnwereld, is de kans groot dat je langer wilt blijven. Een overnachting onder de sterrenhemel biedt u dan een sprookjesachtige ervaring. Wahiba Sands beschikt over diverse (tenten)kampen, variërend van basic tot heel luxe. Hier slaapt u in één van de bedoeïenententen die zijn uitgerust met tapijten, bedden, stoelen, een tafeltje en een eigen badkamer. In de avond geniet je  van traditionele Omani gerechten en van de rust die je omringt. In de ochtend ontwaak je met een prachtige zonsopgang en een verkwikkende kahwa koffie.

Kleurrijke en gastvrije bevolking

Oman heeft een lange traditie van openheid en gastvrijheid die vandaag de dag nog altijd merkbaar is. Bezoekers worden door de lokale bevolking met open armen ontvangen en voelen zich al snel thuis. In de woestijn van Oman leven nog een aantal woestijnbedoeïenen. Zij zijn onafscheidelijk van hun dromedarissen en een aantal stammen woont nog steeds in hutten van palmbladeren.

Meer informatie over Oman? Kijk op www.visitoman.nl en www.omantourism.gov.om.