De Russische afvaardiging op de Olympische Winterspelen mag zondag bij de sluitingsceremonie in Pyeongchang definitief niet onder de eigen vlag het stadion binnenlopen.

Het voltallige bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft besloten om de olympische sancties van Rusland te handhaven. De sluitingsceremonie staat zondag om 13.00 uur Nederlandse tijd op het programma.

De Russische atleten mochten de afgelopen weken in Pyeongchang al niet onder de eigen vlag deelnemen vanwege het staatsgestuurde dopingprogramma bij de Winterspelen van vier jaar geleden in Sochi.

Rusland hoopte bij de sluitingsceremonie weer onder de eigen vlag mee te doen, maar door twee dopinggevallen in Zuid-Korea moeten de Russen toch als neutrale atleten meelopen bij de traditionele sluiting van de Spelen.

Alexander Krushelnitskiy, die samen met zijn echtgenote Anastasia Bryzgalova brons veroverde in het gemengde curling, testte positief op meldonium. Bobsleester Nadezhda Sergeeva werd betrapt op het verboden middel trimetazidin.

Bach

Voorzitter Thomas Bach van het IOC liet weten "zwaar teleurgesteld" te zijn over de twee dopinggevallen in Pyeongchang. Volgens Bach kon het IOC daardoor niet anders dan de sancties tegen Rusland handhaven.

Bach benadrukte wel dat er geen verband is tussen de twee betrapte atleten. "Daar is geen bewijs voor, net als dat er geen bewijs is voor eventuele inmenging van het Russisch olympisch comité."

Als er verder geen nieuwe Russische dopinggevallen bijkomen deze Spelen, zal het IOC de schorsing opheffen. 

Gouden medaille

Rusland, dat in Pyeongchang uit moest komen onder de noemer 'olympische atleten uit Rusland', veroverde deze Winterspelen twee gouden medailles.

De 15-jarige Alina Zagitova kroonde zich tot olympisch kampioene bij het kunstrijden, maar vanwege de sancties van het IOC kreeg ze op het podium het olympische lied te horen in plaats van het Russische volkslied.

Op de slotdag veroverden ook de Russische ijshockeyers goud. In een zinderende finale werd Duitsland na overtime met 4-3 verslagen.

Lees alles over de Winterspelen in Zuid-Korea in ons dossier