Het Internationaal Olympische Comité (IOC) beslist zondag pas of de Russische afvaardiging op de Winterspelen onder de olympische of Russische mee mag lopen bij de sluitingsceremonie in Pyeongchang.

Dat maakt het IOC zaterdag bekend. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de sportkoepel zaterdag al uitspraak zou doen over het lot van de 'olympische atleten uit Rusland'.

Rusland hoopte bij de sluitingsceremonie weer vertegenwoordigd te mogen worden, maar werd de afgelopen weken onaangenaam verrast door twee dopinggevallen bij de Spelen in Zuid-Korea.

Alexander Krushelnitskiy, die samen met zijn echtgenote Anastasia Bryzgalova brons veroverde in het gemengde curling, testte positief op meldonium en bobsleester Nadezhda Sergeeva werd betrapt op het verboden middel trimetazidin.

Daardoor moeten de Russen vrezen dat nationale uitingen, net als bij de openingsceremonie, verboden zijn en dat de afgevaardigde sporters als neutrale atleten mee moeten lopen bij de traditionele sluiting van de Spelen.

Strenge eisen

Vanwege het staatsgestuurde dopingprogramma bij de Spelen van vier jaar geleden in Sochi werd Rusland geschorst door het IOC. Alleen sporters die aan konden tonen dat zij dopingvrij zijn, waren welkom in Zuid-Korea.

Bij de openingsceremonie op 9 februari liepen zij met de olympische vlag het stadion in Pyeongchang binnen. Bovendien gelden strenge eisen voor de sporters, die geen Russische vlag mogen tonen en ook geen volkslied horen bij een podiumplek.

Met nog maar één dag voor de boeg wist Rusland pas één gouden en zestien medailles in totaal te veroveren. Vier jaar geleden eindigde het gastland op elf keer goud en 29 plakken in totaal.

Lees alles over de Winterspelen in Zuid-Korea in ons dossier