De Russische bobsleester Nadezhda Sergeeva is na een positieve dopingtest uit de uitslag geschrapt bij de Olympische Spelen in Pyeongchang, zo maakte het sportarbitragehof CAS zaterdag bekend.

Sergeeva testte positief op het middel trimetazidin. Ze eindigde in de tweemansbob op de twaalfde plek, maar raakt deze klassering nu kwijt.

De Russin heeft haar accreditatie moeten inleveren en het olympisch dorp moeten verlaten.

Sergeeva is hiermee het tweede officiële dopinggeval binnen de Russische ploeg die onder neutrale vlag aan de Spelen meedoet. Eerder was er een positieve test van curler Alexander Krushelnitskiy, die zijn bronzen medaille moest inleveren.

De dopinggevallen zullen waarschijnlijk van invloed zijn op de beslissing om de Russen onder eigen vlag mee te laten doen aan de sluitingsceremonie van zondag. Dit besluit wordt waarschijnlijk zondag genomen door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Boycot

Vanwege de Russische dopinggevallen heeft de Amerikaanse biatlonbond besloten de wereldbekerfinale volgende maand in Rusland te boycotten.

"Het is voor ons volstrekt onacceptabel om in Rusland aan een wedstrijd mee te doen. We staan voor een schone sport en kunnen daarom niet met goed fatsoen daar onze opwachting maken", aldus de Amerikanen. De Tsjechen sloten zich in Pyeongchang bij de Amerikaanse bond aan.

De Zweedse biatleet Sebastian Samuelsson liet eerder al weten dat hij hoopt dat zijn land de wedstrijd boycot. Hij zegt na zijn uitspraken te zijn bedreigd op social media.

Lees alles over de Winterspelen in Zuid-Korea in ons dossier