Ireen Wüst draagt zondag de Nederlandse vlag tijdens de olympische sluitingsceremonie in Pyeongchang, zo maakte sportkoepel NOC*NSF zaterdag bekend.

“Met Ireen hebben we morgen een zeer waardige vertegenwoordiger van TeamNL met de vlag. Nederland heeft hier geweldig gepresteerd en daarom was de keuze enorm", aldus chef de mission Jeroen Bijl.

"Maar Ireen heeft nu bij haar vierde olympische toernooi op rij laten zien van de buitencategorie te zijn. Zij is een fantastische ambassadeur van ons team."

Wüst won tijdens deze Winterspelen drie medailles (goud op de 1500 meter en zilver op de 3000 meter en de ploegenachtervolging) en bracht daarmee haar totaal aantal olympische medailles op elf. Daarmee is ze de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden.

Eer

De 31-jarige schaatsster vindt het een eer om de vlag te dragen. "Voor mij persoonlijk is het een bijzonder einde van weer een bijzonder olympisch toernooi. Ik ben nu vier keer geweest en alle olympische toernooien zijn bijzonder. Ook nu weer."

Wüst kijkt terug op een geslaagd toernooi. "Ik heb de doelen die ik had gesteld bereikt. Voor de vierde keer een gouden plak. Ik ben echt blij met mijn prestaties en vind het bijzonder dat ik morgen deze geweldige Nederlandse ploeg mag voorgaan."

Wüst gaat naar alle waarschijnlijkheid niet naar de Winterspelen van 2022 en kwam daardoor afgelopen woensdag op de ploegenachtervolging voor het laatst in actie op de Spelen.

Smeekens

Bijl had voor het olympische slotfeest ook voor Suzanne Schulting of Kjeld Nuis kunnen kiezen als vlaggendrager. Schulting won op de 1000 meter als eerste Nederlandse shorttrackster olympisch goud. Nuis werd de meest succesvolle schaatser door goud te pakken op de 1000 en de 1500 meter.

Bij de openingsceremonie op 9 februari werd de Nederlandse vlag nog gedragen door Jan Smeekens. De schaatser, die tiende werd op de 500 meter, was een van de slechts 33 landgenoten die meeliepen tijdens de traditionele parade die gepaard ging met veel zang en dans.

De afsluitende show in het olympisch stadion in Pyeongchang, met de traditionele optocht van alle deelnemende landenteams, begint zondag om 12.00 uur Nederlandse tijd.

Lees alles over de Winterspelen in Zuid-Korea in ons dossier