Ester Ledecka heeft zaterdag geschiedenis geschreven bij de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. De 22-jarige Tsjechische won bij het snowboarden de parallelreuzenslalom, nadat ze eerder bij het skiën al de beste was op de super-G.

Ledecka is de eerste vrouw ooit die goud pakt bij twee verschillende onderdelen op dezelfde Spelen. Ze versloeg in de finale van de parallelreuzenslalom de Duitse Selina Joerg, die genoegen moest nemen met het zilver. Ramona Hofmeister, ook uit Duitsland, pakte het brons.

"Dit voelt heel goed. Ik heb heel erg veel steun gehad van mijn team en ik ben heel dankbaar voor alles wat ze voor me gedaan hebben. Zonder hen had ik hier niet gestaan", aldus Ledecka na haar overwinning.

"Er rustte de laatste week veel druk op mijn schouders. Na de super-G kreeg ik veel felicitaties, maar daardoor kon ik me niet goed op het snowboarden richten. Iedereen bleef me er maar aan herinneren hoe goed ik het had gedaan als skiër."

De Tsjechische probeerde zich daarna toch te focussen op het snowboarden. "Dat ging moeizaam, maar vandaag kwam opeens de snowboardster weer in me naar boven. Ik ging met vertrouwen naar beneden en ik genoot van de races."

Ledecka heeft geen voorkeur voor één van haar twee gouden medailles. "Ik heb een snowboardkant en een skikant. Dit is een grote dag voor snowboard-Ester. Beide gouden medailles geven me erg veel voldoening."

Dekker

Michelle Dekker, de enige Nederlandse deelneemster, redde het eerder op de dag niet bij de kwalificaties. De 21-jarige snowboardster eindigde als zeventiende, één positie te laag om verder te mogen naar de achtste finales.

De twee kwalificatieruns van de parallelreuzenslalom stonden aanvankelijk al donderdag op het programma in Pyeongchang, maar door de slechte weersomstandigheden werden de wedstrijden verplaatst naar zaterdag.

Bij de mannen ging het goud naar de Zwitser Nevin Galmarini, het zilver was voor de Koreaan Sangho Lee en de Tsjech Zan Kosir won het brons.

De medaille van Lee was de eerste medaille van gastland Zuid-Korea ooit in de sneeuw.

Lees alles over de Winterspelen in Zuid-Korea in ons dossier