Irene Schouten heeft er liefst drie weken op moeten wachten, maar zaterdag kan ze in Zuid-Korea eindelijk haar olympisch debuut maken op de massastart.

De 25-jarige marathonschaatster kwam al op 1 februari aan in Azië en was sindsdien eigenlijk alleen op de Gangneung Oval en in het olympisch dorp te bekennen.

"Ik heb de afgelopen weken flink kunnen doortrainen", zegt Schouten. "Ik had me er natuurlijk op ingesteld dat ik hier lang moest wachten voordat ik aan de beurt zou komen. Ik ben blij dat het bijna zo ver is. Dan kan ik ook een keertje naar het Holland Heineken House."

Schouten, die in 2015 de eerste wereldtitel ooit op het nieuwe onderdeel veroverde, heeft zich in Gangneung vrijwel volledig op haar "taken" geconcentreerd.

Ze had in de tweede week, waarin haar coach Jillert Anema de trainingsintensiteit omlaag bracht, nog wel bij andere sporten op de Winterspelen kunnen gaan kijken. "Maar dat is niks voor mij. Ik leef veel te veel mee. Dan gaat mijn hart vreselijk tekeer. Dat is zonde van de energie."

Van der Weijden

Schouten, drievoudig marathonkampioene op kunstijs, gaat met Annouk van der Weijden op medaillejacht. Van der Weijden greep eerder dit toernooi op de 5000 meter net naast een medaille. Ze eindigde als vierde.

Mede door de goede vorm van Van der Weijden, is Schouten ondanks haar snelle demarrage en machtige eindsprint, niet de kopvrouw, zo verzekert ze.

"Zo werken we niet. Annouk mag en kan zelf ook winnen. Ze kan sprinten, ze kan vanuit een kopgroepje toeslaan en ze kan alleen aankomen. Annouk is heel snel en heel slim. We wedden dus op twee paarden in de massastart."

Schouten wil zelf goed blijven "nadenken" tijdens de race over zestien ronden. "Ik zou kunnen aanvallen, maar iedereen let op mij, dus dan verspil je alleen maar kracht. Aan de andere kant moet de gang er wel in blijven. Het is een mooi tactisch spel waarin Annouk en ik heel goed met elkaar moeten blijven communiceren."

Lees alles over de Winterspelen in Zuid-Korea in ons dossier