De Russin Nadezhda Sergeeva is op doping betrapt. De 30-jarige bobsleester is de tweede Russische atleet die tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang positief is bevonden.

Alexander Zubkov, de voorzitter van de Russische bobsleefederatie, heeft vrijdag tegenover de Russische krant Sport Express bevestigd dat Sergeeva een positieve test heeft afgeleverd. Het is onbekend welk verboden middel zij heeft gebruikt.

Sergeeva testte positief afgelopen zondag positief. Vijf dagen eerder werd ze ook gecontroleerd en testte ze nog negatief. De Russin kon in Zuid-Korea niet om de medailles meedoen. Ze eindigde in de tweemansbob als twaalfde.

Het nieuws komt op een slecht moment voor het IOC en Rusland. Zaterdag wordt besloten of het land onder eigen vlag het stadion in mag tijdens de sluitingsceremonie.

Curling

Eerder werd Sergeeva's landgenoot Alexander Krushelnitskiy op doping betrapt. De Rus, die deel uitmaakte van het gemengde curlingteam dat brons won in Pyeongchang, werd positief bevonden op het verboden middel meldonium. Hij moest zijn medaille vervolgens inleveren.

Sergeeva is het vierde dopinggeval tijdens de Spelen in Pyeongchang. Eerder werden de Japanse shorttracker Kei Saito en de Sloveense ijshockeyer Ziga Jeglic betrapt op het gebruik van verboden middelen.

Vanwege het grote Russische dopingschandaal bij de Spelen van vier jaar geleden in Sochi doen de 168 Russische sporters in Pyeongchang mee onder neutrale vlag en onder de noemer 'olympische atleten uit Rusland'.

Lees alles over de Winterspelen in Zuid-Korea in ons dossier