De Verenigde Staten hebben op het curlingtoernooi voor mannen bij de Olympische Spelen in Pyeongchang voor een daverende verrassing gezorgd door in de halve finales te winnen van olympisch- en wereldkampioen Canada: 5-3.

Voor de Canadezen, die zowel in Turijn 2006, Vancouver 2010 als Sochi 2014 olympisch kampioen werden, rest slechts de strijd om brons.

In de andere halve finale bereikte Zweden eenvoudig de eindstrijd door Zwitserland met 9-3 te verslaan. Vrijdag staat het duel om brons op het programma, zaterdag volgt de eindstrijd.

Bij de vrouwen deed Canada het nog minder. Ook zij zijn regerend olympisch- en wereldkampioen, maar ze slaagden er niet in om de halve finales te halen.

Biatlon

In het biatlon veroverde Wit-Rusland het goud op de estafette bij de vrouwen. Na viermaal 6 kilometer waarbij in elke serie een keer staand en liggend moest worden geschoten bleven de Wit-Russinnen Zweden (tweede) en Frankrijk (derde) voor.

Duitsland kwam er deze keer niet aan de pas. De wereldkampioen eindigde teleurstellend als achtste. Oekraïne, olympisch kampioen vier jaar geleden, deed het nog slechter met een elfde plaats.

Wit-Rusland startte bijna helemaal achterin, maar dankzij een combinatie van sterk schietwerk en snelle lopers passeerden de vrouwen het hele veld.