Daan Breeuwsma is donderdag derde geworden in de B-finale van de 500 meter shorttrack. De 30-jarige Fries werd eerder op de dag uitgeschakeld in de halve finale.

Breeuwsma eindigde als zevende overall, omdat er in de A-finale geen straffen werden uitgedeeld. Het was pas de eerste keer dat hij deelnam aan een individueel onderdeel op de Winterspelen. 

De Chinees Dajing Wu ging er met het goud vandoor. Hij noteerde in de finale met 39,584 een nieuw wereldrecord, na dat in de kwartfinale met 39,800 al op zijn naam te hebben gezet.

Wu reed daarmee de tijd van John Robert Ceslki uit de boeken. De Amerikaan klokte in 2012 op de hooglandbaan van Calgary 39,937.

Alle finalisten doken in de razendsnelle eindstrijd onder de 40 seconden. De Zuid-Koreaan Hwang Dae-heon pakte het zilver voor zijn landgenoot Lim Hyo-jun die eerder de 1500 meter won in Pyeongchang. De Canadees Samuel Girard greep net naast het eremetaal.

Het is pas de eerste gouden medaille voor China op dit toernooi. Het Aziatische land met ruim een miljard inwoners had tot vandaag alleen vijf keer zilver en tweemaal brons veroverd.

B-finale

Breeuwsma kende een slechte start in de B-finale. Hij reed lange tijd achteraan en wist alleen de Japanner Ryosuke Sakazume te passeren. De Hongaar Shaolin Liu zegevierde, voor de Chinees Ren Ziwei.

Breeuwsma begon ook al zwak in de halve finale en reed daar eveneens achteraan. In de slotronde passeerde hij de Kazak Abzal Azhgalieyv nog, waardoor hij vierde werd. Alleen de twee snelsten mochten door naar de finale.

Eerder op donderdag overleefde Breeuwsma nog wel de kwartfinale, waarin hij te snel was voor onder anderen Dylan Hoogerwerf. Hij had daarbij geluk dat de Azhgaliyev gehinderd werd door Liu, waarna Breeuwsma het duo kon passeren en tweede werd.

Knegt werd dinsdag al uitgeschakeld in de heats van de 500 meter. Hij hinderde de Rus Aleksandr Shulginov en werd gediskwalificeerd.

Eerder won Knegt in Pyeongchang zilver op de 1500 meter. Vier jaar geleden in Sochi veroverde hij brons op de 1000 meter. Na de uitschakeling van Breeuwsma en Hoogerwerf blijft Knegt de enige Nederlandse man met een olympische shorttrackmedaille.