De Amerikaanse vrouwen hebben donderdag de olympische ijshockeyfinale gewonnen. Canada, dat op de laatste vier Spelen het goud pakte, ging na shoot-outs met 3-2 onderuit.

Na de reguliere speeltijd stond het 2-2 in het Gangneung Hockey Centre. Omdat er in de verlenging niet gescoord werd, moesten shoot-outs de beslissing brengen. 

Van de eerste vijf shoot-outs benutten beide landen er twee, zodat er een sudden death aan te pas kwam. Gigi Marvin scoorde voor de VS, waarna de Canadese Nathalie Spooner op doelvrouw Maddie Rooney stuitte en de titel voor Amerika een feit was.

Het is de tweede keer dat de vrouwen uit de VS olympisch goud winnen bij het ijshockey. Alleen bij de eerste keer dat het onderdeel op het programma stond, in 1998 in Nagano, trokken de Amerikaansen aan het langste eind. Sindsdien wist Canada elk toernooi te winnen.

Door de zege van de ijshockeyvrouwen komt de VS op acht gouden medailles in Pyeongchang. Alleen Noorwegen (dertien), Duitsland (twaalf) en Canada (negen) doen het beter. Nederland staat met zes keer goud op de vijfde plek op de medaillespiegel.

Brons

De Finse vrouwen veroverden woensdag al het brons, door de olympische atleten uit Rusland met 3-2 te verslaan in de troostfinale. 

Bij de mannen worden vrijdag de halve finales afgewerkt. Rusland neemt het op tegen Tsjechië en titelverdediger Canada staat tegenover Duitsland. De Amerikaanse mannen werden in de kwartfinales uitgeschakeld door de Tsjechen.

Lees alles over de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea in het dossier