Bij de huldiging van de Nederlandse schaatsers voor hun bronzen medaille op de olympische ploegachtervolging zijn woensdag twee gewonden gevallen in het Holland Heineken House.

Dat gebeurde toen Sven Kramer, Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest de zogenoemde medailleschaal in het publiek gooiden.

Alle Nederlandse medaillewinnaars bij de Spelen in Pyeongchang krijgen in het Holland Heineken House zo'n schaal. Het is de bedoeling dat de winnaar de schaal optilt en dan overhandigt aan het publiek.

De supporters geven de schaal vervolgens boven hun hoofden door tot aan het einde van de zaal. Daar wordt de plaquette opgehangen aan de muur met andere Nederlandse medaillewinnaars.

Schaatsers verwonden fans door gooien medailletegel
31
Schaatsers verwonden fans door gooien medailletegel

Baldadigheid

Kramer, Verweij, Blokhuijsen en Roest ergerden zich zichtbaar aan het rumoer in de zaal tijdens de huldiging. Uit een soort van baldadigheid gooiden ze de schaal daarna iets te hard de zaal in waarbij twee mensen werden geraakt.

Een woordvoerder van het Holland Heineken House meldt dat het om twee vrouwelijke toeschouwers gaat. Een van de twee gewonden werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht ter controle en mogelijke verzorging. De ander kon ter plekke aan de verwondingen worden geholpen.

De geschrokken schaatsers namen direct polshoogte en hebben de twee slachtoffers gemeld de gang van zaken zeer te betreuren.

Kramer was vlak voor het incident zelf al gehuldigd voor zijn zege op de 5 kilometer. Hij was toen al merkbaar geïrriteerd. "Ik kan ook weggaan, ik ben hier voor jullie", riep hij het publiek toe. Kramer gaf zijn schaal toen netjes af en keerde vervolgens terug voor de huldiging van de achtervolgers, waar het er minder zachtzinnig aan toe ging.

Vrouwen

Een uurtje na het incident verliep de huldiging van de vrouwenploeg, die eerder op woensdag zilver had veroverd in Gangneung, wel volgens plan. Ook Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en Lotte van Beek kregen een medailleschaal uitgereikt.

Vanwege het incident vlak daarvoor waarschuwde presentator Mark Tuitert het viertal voorzichtig te doen met de schaal, waardoor bij die huldiging geen noemenswaardigheden plaatsvonden.

Lees alles over de Winterspelen in Zuid-Korea in ons dossier