Door de zilveren en bronzen medaille voor de achtervolgingsploegen bij het schaatsen van dinsdag, hebben de Nederlandse atleten bij de Winterspelen in Pyeongchang aan de doelstelling van NOC*NSF voldaan.

Chef de mission Jeroen Bijl noemde een dag voor de start van het evenement vijftien medailles als doelstelling. 'TeamNL' staat na woensdag op zestien plakken.

Bij de vorige Winterspelen in Sochi verbraken de Nederlandse sporters met liefst 24 medailles ruimschoots het record. Dat stond sinds 1998 op naam van de Spelen in Nagano, waar de Nederlandse sporters zich verzekerden van elf keer eremetaal.

De tot dusver zes gouden plakken kwamen op naam van  Carlijn Achtereekte, Sven Kramer, Ireen Wüst, Kjeld Nuis, Jorien ter Mors en Esmee Visser bij het langebaanschaatsen.

Zilver

Nederland heeft ook zes keer zilver, behaald door shorttrackers Sjinkie Knegt en Yara van Kerkhof, schaatsers Wüst, Patrick Roest en Jorrit Bergsma en de achtervolgingsploeg voor vrouwen.

De vier bronzen plakken zijn behaald door schaatssters Antoinette de Jong en Marrit Leenstra, de achtervolgingsploeg voor mannen en de relayploeg (vrouwen) bij het shorttrack.

De laatste drie wedstrijddagen bij de Spelen werken de schaatsers nog de 1000 meter voor mannen af. Ook staat het onderdeel massastart (mannen en vrouwen) op het programma.

Snowboardster Michelle Dekker komt zaterdag in actie. Voor de shorttrackers is donderdag de laatste wedstrijddag.

Lees alles over de Winterspelen in Zuid-Korea in ons dossier