De Nederlandse schaatsers hebben zich woensdag op de Olympische Winterspelen verrassend niet weten te plaatsen voor de finale van de ploegachtervolging. De titelverdediger moest in Gangneung in de halve finale buigen voor Noorwegen.

Eerder op woensdag behaalden de Nederlandse vrouwen wel de finale. Daarin strijden zij later op de dag om het goud met Japan. 

In de halve finale bij de mannen reden Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest - die Koen Verweij verving - met 3.38,46 duidelijk sneller dan in de kwartfinales van zondag (3.40,03), maar de ontketende Noren snelden naar een olympisch record van 3.37,08. 

Het oude olympisch record stond op naam van Nederland (3.37,71) en werd vier jaar geleden geschaatst in de finale.

Nederland moet het nu later op woensdag (start: 14.11 uur Nederlandse tijd) in de strijd om het brons opnemen tegen Nieuw-Zeeland, dat in de halve finale net niet opgewassen was tegen Zuid-Korea (3.38,82 om 3.39,53).

Veer

Bondscoach Geert Kuiper zei na afloop van de halve finale tegen de NOS dat de veer van de klapschaats van Blokhuijsen het begaf bij de start. Vermoedelijk daardoor lag Nederland al direct op achterstand.

Met nog drie rondes te gaan was het verschil teruggebracht tot minder dan een tiende van een seconde, maar Noorwegen liep in de slotfase weer verder uit.

Vier jaar geleden werd Nederland met Kramer, Verweij en Blokhuijsen voor het eerst olympisch kampioen op de ploegachtervolging. In 2006 en 2010 pakte Nederland brons.

Kuiper

Nederland klokte zondag in de kwartfinales met Kramer, Blokhuijsen en Verweij op het ijs de tweede tijd, achter Zuid-Korea. Bondscoach Geert Kuiper besloot vervolgens om Verweij, die op de 1500 meter al teleurstelde met slechts een elfde plaats, voor de halve finale te vervangen voor Roest, die zilver won op de schaatsmijl.

Noorwegen voerde ook een wijziging door ten opzichte van de kwartfinales, toen de Scandinaviërs maar zes honderdsten langzamer waren dan het Oranje-trio. De 25-jarige Sindre Henriksen moest plaats maken voor de meer ervaren Havard Bökko (31).

Simen Spieler Nielsen en Sverre Lunde Pedersen, de nummer drie van de olympische 5 kilometer, bleven staan en samen met Bökko zorgden ze voor een grote surprise in de Gangneung Oval.

In de andere halve finale maakten Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland er onder luid gejuich van het thuispubliek ook een spannende strijd van. De Nieuw-Zeelanders begonnen gewaagd, lagen lang voor, maar moesten in de laatste ronde buigen voor het gastland.

De grote finale tussen Zuid-Korea en Noorwegen begint woensdag om 14.17 uur Nederlandse tijd. Een van de twee landen zal voor het eerst olympisch kampioen worden op de team pursuit, want bij de vorige Spelen ging het goud naar Italië (2006), Canada (2010) en dus Nederland (2014).