De Russische kunstrijdster Alina Zagitova heeft woensdag indruk gemaakt op de Winterspelen door in een wereldrecord als eerste te eindigen bij de korte kür.

De 15-jarige Zagitova kwam tot een score van 82,92 punten. Ze verbrak het record dat vlak daarvoor nog was verbeterd door haar landgenote Evgenia Medvedeva. Zij staat met 81,61 tweede.

De derde plaats is in handen van de Canadese Kaetlyn Osmond, die de korte kür afsloot met een score van 78,87 punten.

"Ik was heel blij toen ik de score zag, maar ik had net niet verwacht. Mijn naam zal nu verbonden zijn aan het record", sprak Zagitova vol ongeloof.

Desondanks bleef ze kritisch. "Er is nog steeds ruimte om te groeien. Ik kan nog meer snelheid opbouwen richting mijn sprongen, de landingen kunnen beter en ik kan nog meer emotie laten zien. Het is belangrijk om progressie te blijven boeken."

Kostner

Zagitova zal haar voorsprong vrijdag moeten verdedigen als de vrije kür op het programma staat. Van de dertig kunstschaatssters die meededen aan de korte kür mogen de beste 24 aan de vrije kür deelnemen.

Vier jaar geleden ging het olympisch goud op de vrije kür naar de Russin Adelina Sotnikova, die niet meedoet in Pyeongchang. Hetzelfde geldt voor de Koreaanse Yu-na Kim, die bij de vorige Spelen in Sochi zilver pakte.

Carolina Kostner, destijds winnares van het brons, is wel aanwezig in Zuid-Korea en kwalificeerde zich met een zevende plaats op de korte kür voor de vrije kür van vrijdag.

Lees alles over de Winterspelen in Zuid-Korea in ons dossier