Biatleet Martin Fourcade heeft dinsdag zijn derde gouden medaille van deze Olympische Winterspelen in de wacht gesleept. De 29-jarige Fransman won samen met Marie Dorin Habert, Anaïs Bescond en Simon Desthieux de gemengde estafette in Pyeongchang.

Het Franse viertal bleef de Noren en Italianen voor. Fourcade kwam als slotskiër na 1.08.24,3 over de finishlijn. Noorwegen werd tweede op 20,9 seconden, gevolgd door de Italianen op zes seconden.

De gemengde estafette gaat over tweemaal 6 kilometer voor de vrouwen en tweemaal 7,5 kilometer voor de mannen. Alle deelnemers moeten tweemaal schieten, een keer liggend en een keer staand.

Voor Fourcade is zijn zege op de gemengde estafette een bekroning op zijn ijzersterke Spelen. Op de 12,5 kilometer achtervolging en 15 kilometer massastart veroverde hij ook al het goud, waardoor hij zich de meest succesvolle Franse olympiër ooit mag noemen.

Vier jaar geleden in Sochi veroverde Fourcade de olympische titel op de 12,5 kilometer achtervolging en de 20 kilometer individueel. Zilver was er in 2010 en 2014 op de 15 kilometer massastart.

Noordse combinatie

De Noordse combinatie werd gedomineerd door Duitsland. Johannes Rydzek pakte de titel op de combinatie van skispringen vanaf de grote schans en langlaufen, Fabian Riessle veroverde zilver en Eric Frenzel het brons.

De Japanner Akito Watabe was de beste vanaf de grote schans. Hij kwam tot een sprong van 134 meter en kreeg daarvoor 138,9 punten. De Noor Jarl Magnus Riiber landde na 139 meter, maar kreeg een lagere waardering: 138,6. De Duitsers eindigden als vierde, vijfde en zesde op het eerste onderdeel.

Voor de afsluitende 10 kilometer langlaufen betekende het dat Watabe met een seconde voorsprong op Riiber mocht beginnen. Het duo hield lang stand vooraan, maar in de slotfase kwam het Duitse trio alsnog voorbij.

Lees alles over de Winterspelen in Zuid-Korea in ons dossier