Het Russische olympisch comité heeft dinsdag bevestigd dat Alexander Krushelnitskiy bij de Olympische Winterspelen is betrapt op het gebruik van doping. De 25-jarige Rus maakte deel uit van het gemengde curlingteam dat deze week brons won in Pyeongchang.

Ook de B-staal van Krushelnitskiy bleek dinsdag positief. Zondag werd al bekend dat hij betrapt was op het gebruik van meldonium, een hartmedicijn dat sinds 2016 op de lijst met verboden middelen staat.

Het internationaal sporttribunaal CAS meldde maandag al dat het een onderzoek start naar Krushelnitskiy, terwijl het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niets wil zeggen over individuele gevallen.  

Krushelnitskiy won dinsdag samen met zijn echtgenote Anastasia Bryzgalova brons op het onderdeel gemengd curling door Noorwegen te verslaan in de strijd om de derde plek. Door zijn positieve test wordt de kans kleiner dat Rusland bij de sluitingsceremonie van komende zondag alsnog onder de eigen vlag het stadion mag betreden.

Neutrale vlag

Vanwege het grote Russische dopingschandaal bij de Spelen van vier jaar geleden in Sochi doen de 168 Russische sporters in Pyeongchang mee onder neutrale vlag en onder de noemer 'olympische atleten uit Rusland'.

Krushelnitskiy is overigens niet de enige atleet die tot dusver positief heeft getest op doping. Eerder werd de Japanse shorttracker Kei Saito betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dinsdag volgde daarop het nieuws dat ook de Sloveense ijshockeyer Ziga Jeglic een positieve test heeft afgelegd.