Voor Lindsey Vonn is het woensdag op de olympische afdaling alles of niets. De 33-jarige Amerikaanse, met 81 wereldbekerzeges de meest succesvolle skiester ooit, wil op haar favoriete onderdeel voor de tweede keer olympisch kampioen worden.

"Voor mij is er geen reden om nerveus te zijn of druk te voelen", zei Vonn dinsdag na de laatste training op de piste van het Jeongseon Alpine Centre. "Of ik win, of ik verlies. En als ik nerveus ben, verlies ik sowieso, dus dat heeft geen zin."

Vonn zette tijdens de training de vierde tijd neer. Ze was bijna drie tiende van een seconde langzamer dan Ramona Siebenhofer uit Oostenrijk. De Amerikaanse ging als eerste naar beneden en probeerde wat nieuwe lijnen uit.

Ze miste één poortje, wat in de wedstrijd tot diskwalificatie zou hebben geleid. "Ik had daar niet de goede lijn te pakken. Verder voelde het prima, het was een solide training", zei Vonn, die eerder op de super-G genoegen moest nemen met de zesde plek.

Medisch wonder

De olympische afdalingskampioene van Vancouver 2010 miste vier jaar geleden de Spelen van Sochi vanwege een zware knieblessure. Vonn wil na Pyeongchang 2018 nog even doorgaan om het recordaantal wereldbekerzeges van de Zweed Ingemar Stenmark (86) te verbeteren, maar de volgende Spelen gaat ze naar eigen zeggen niet halen.

Het wordt woensdag dan ook waarschijnlijk haar laatste kans op goud op de afdaling. "Voor 99,9 procent zeker zijn dit mijn laatste Spelen. Of er moet iemand zijn die mijn knie kan repareren, waardoor ik nog tien jaar zonder problemen kan skiën. Ik heb een medisch wonder nodig om mijn carrière te verlengen", aldus Vonn.

De skiester was zestien jaar geleden bij de Spelen van Salt Lake City al van de partij en was ook present in Turijn (2006) en dus Vancouver in 2010. In Canada pakte ze naast goud op de afdaling brons op de super-G.

Na de afdaling komt Vonn op donderdag nog in actie op de combinatie.

Lees alles over de Winterspelen in Zuid-Korea in ons dossier