Skiër Mathieu Faivre is maandag uit de Franse olympische ploeg gezet. De vriend van de Amerikaanse skiester Mikaela Shiffrin is naar huis gestuurd omdat hij zich negatief had uitgelaten over de successen van zijn landgenoten.

De 26-jarige Faivre was kandidaat om zaterdag deel uit te maken van de Franse ploeg voor het gemengde teamonderdeel, dat voor het eerst op het olympisch programma staat.

Faivre krijgt van de Franse skifederatie het verwijt dat hij alleen bezig was met zichzelf. Hij eindigde zondag als zevende op de reuzenslalom. Op dat onderdeel veroverde Alexis Pinturault brons achter de Oostenrijkse winnaar Marcel Hirscher. Twee andere Fransmannen, Thomas Fanara en Victor Muffat-Jeandet, werden vijfde en zesde.

Faivre won vorig jaar met de Franse ploeg nog goud op het WK. Hij heeft via Facebook excuses aangeboden. "Ik zei dat de prestaties van het team mij niet zoveel konden schelen. Maar dat werd mij gevraagd tien minuten na mijn eigen race."

"Ik was teleurgesteld en maakte mij vooral druk over mijn eigen prestatie en mijn eigen falen. Ik wilde me zeker niet respectloos uitlaten richting mijn teamgenoten. Ik was trots dat ik mijn land mocht vertegenwoordigen."

Shiffrin

Faivre was bezig aan zijn tweede Winterspelen. Vier jaar geleden in Sochi werd hij 24e op de reuzenslalom.

Shiffrin wilde maandag niet reageren op de straf voor haar vriend. De Amerikaanse won vorige week goud op de reuzenslalom.