De in opspraak geraakte schaatscoach Jillert Anema kan op de volledige steun blijven rekenen van Bert Jonker, directeur hoofdsponsor Clafis.

"Jillert en ik passen heel goed bij elkaar. Of ik nog steeds 100 procent vertrouwen in hem heb? Zeker weten", aldus Jonker, die sinds 2014 met het Friese ingenieursbedrijf hoofdsponsor is van de gelijknamige schaatsploeg van Anema.

Jonker keerde maandagochtend terug in Nederland na een bezoek aan de Winterspelen in Zuid-Korea. Daar maakte hij alle commotie rond Anema van dichtbij mee. De coach raakte donderdag in opspraak door een onthullend verhaal in de Volkskrant. Hij zou bij de Winterspelen van 2014 in Sochi een poging tot beïnvloeding van een rit op de ploegachtervolging hebben gedaan.

"Of ik er van geschrokken ben?", zegt Jonker. "Nee, ik wist dat hij ooit een soort waarschuwing van NOC*NSF had gekregen. Dat het IOC de zaak laat rusten, verbaast me niks. Ik vond het meteen nog minder dan een storm in een glas water."

Berisping

Het NOC*NSF gaf Anema een berisping, maar verzweeg de zaak voor de buitenwereld. Vorige week werd het IOC  onder druk van de publicatie alsnog ingelicht. De internationale sportkoepel stemde zondag in met de handelswijze en de genomen sanctie door het NOC*NSF.

"Iedereen die bij onze schaatsploeg is betrokken, heeft vanaf donderdag last gehad van deze zaak en Jillert in het bijzonder", zegt Jonker. "En dat bij het mooiste sporttoernooi te wereld, dat eens in de vier jaar wordt gehouden."

"Maar goed, het is gebeurd, we zijn er nu gelukkig helemaal klaar mee. Met één vraag blijf ik echter nog wel even zitten: wie heeft er belang bij gehad om dit verhaal naar buiten te brengen?''

Jonker gaat nog zeker twee jaar door als sponsor van Team Clafis. "Mijn hart zit in die ploeg en dan mag het dus wat kosten. Een aantal schaatsers en coaches zal op mij kunnen blijven rekenen."

Lees alles over de Winterspelen in Zuid-Korea op ons dossier