De olympische ijshockeyfinale bij de vrouwen is zoals gewoonlijk weer een Noord-Amerikaans onderonsje. De Verenigde Staten rekenden maandag in de halve finales af met Finland (5-0) en Canada was met dezelfde cijfers te sterk voor de Russische ploeg die onder neutrale vlag uitkomt op de Winterspelen in Pyeongchang.

Alleen in 2006 ging de vrouwenfinale, die sinds 1998 in het olympische programma is opgenomen, niet tussen de Verenigde Staten en Canada.

Zweden schakelde dat jaar verrassend de Verenigde Staten uit om vervolgens in de finale tegen Canada te verliezen.

Regerend olympisch kampioen Canada kan voor de vijfde opeenvolgende keer goud halen op de Spelen.

Alleen in 1998 moesten de Canadezen hun meerdere erkennen in de Verenigde Staten.

Skispringen

Noorwegen pakte goud bij de landenwedstrijd in het skispringen. Daniel Andre Tande, Andreas Stjernen, Johann Andre Forfang en Robert Johansson bleven Duitsland en Polen voor. De Noren sprongen 1098,5 punten bij elkaar, ruim voor Duitsland met 1075,7 en Polen met 1072,4.

Grote man bij de Noren was Tande met maar liefst 141 en 145 punten uit de eerste en tweede sprong.

De Duitser Andreas Wellinger was de succesvolste springer op deze Spelen. Hij won op de kleine schans en veroverde zilver op de grote schans en bij de landenwedstrijd.

De Pool Kamil Stoch pakte goud op het koningsnummer en brons bij de landenwedstrijd.

Tweemansbob

De tweemansbob leverde een dubbele winnaar op. De Canadezen Justin Kripps en Alexander Kopacz en de Duitsers Francesco Friedrich en Thorsten Margis kwamen na vier runs tot een tijd van 3.16,86, waardoor beide teams goud wonnen.

Het brons was na de snelste laatste afdaling voor het Letse koppel Oskars Melbardis en Janis Strenga. Zij waren na vier afdalingen 0,05 seconde langzamer.

Kripps en Kopacz gingen na de derde run aan de leiding, maar ze gaven 0,06 seconde toe op Friedrich en Margis, waardoor beide duo's op exact dezelfde tijd uitkwamen.

De Duitse piloot Nico Walther met remmer Christian Poser ging als leider de tweede dag in. Twee matige afdalingen deed het duo net naast het podium belanden net voor landgenoten Johannes Lochner en Christopher Weber.