Na twee medailleloze dagen op de Olympische Spelen in Pyeongchang is er op dag tien weer kans op een of meerdere plakken voor Nederland. De 500 meter voor mannen staat namelijk op het programma.

Met wereldkampioen sprint Kai Verbij, wereldkampioen 500 meter Jan Smeekens en Ronald Mulder, Europees kampioen op de kortste sprintafstand, heeft ons land drie kanshebbers op goud, maar de internationale concurrentie is groot.

De ogen zijn vooral gericht op Smeekens, die vier jaar geleden in Sochi twaalf duizendsten te langzaam was voor olympisch goud. De titel ging toen naar Ronald Mulders tweelingbroer Michel Mulder, die zich niet plaatste voor Pyeongchang.

De vrouwen rijden maandag de kwartfinales van de ploegachtervolging en plaatsing voor de halve finales, die evenals de finale op woensdag verreden worden, mag geen probleem zijn voor de Nederlandse formatie. Het Nederlands team wordt gevormd door Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong. In Sochi pakte Nederland goud.

De zevende Nederlander die maandag in actie kwam is snowboardster Cheryl Maas. De Brabantse slaagde er niet in om zich bij de kwalificaties van het onderdeel Big Air te plaatsen voor de finale. Daarvoor moest ze bij de eerste twaalf eindigen, maar werd slechts twintigste.

Programma Nederlanders
12.00 uur: Schaatsen, kwartfinales ploegachtervolging vrouwen (Wüst, Leenstra en De Jong)
12.56 uur: Schaatsen, 500 meter mannen (Ronald Mulder, Smeekens en Verbij)

Belangrijke overige wedstrijden
12.15/13.35 uur: Bobsleeën, derde en vierde run tweemansbob mannen
14.25 uur: Schansspringen, eindronde landenwedstrijd mannen