Anice Das genoot zondag van haar debuut op de Olympische Spelen, al had de 32-jarige schaatsster iets meer verwacht van haar 500 meter in Gangneung.

Das, die in december verrassend een olympisch ticket veiligstelde, kwam al in de eerste rit in actie en had geen tegenstandster om zich aan op te trekken.

"Dat je in de eerste rit zit, is geen ramp. Dat er niemand naast je zit, is wel jammer. Ik snap niet waarom ze er op de Spelen niet iemand bij zetten. Het is de allerbelangrijkste race en dan rijd je alleen", aldus een balende Das.

De sprintster kwam in 38,75 over de finish en moest uiteindelijk genoegen nemen met een negentiende plek op de 500 meter. Das had meer van zichzelf verwacht.

"Het voelde op zich wel goed, maar de tijd viel mij wat tegen. Ik had het gevoel dat ik echt superlang stil moest staan bij de start. Ik heb gestreden voor wat ik waard was en dit is het. Ik heb wel genoten van de Spelen en kijk er heel erg naar uit nu mijn familie te zien."

De zege op de 500 meter ging naar de Japanse Nao Kodaira. Jorien ter Mors eindigde als zesde en was daarmee de beste Nederlandse. Lotte van Beek moest zich tevredenstellen met de 23e plek.