Alexander Krushelnitskiy, een lid van het gemengde Russische curlingteam dat deze week brons won, zou bij de Olympische Winterspelen in Pyeongchang betrapt zijn op het gebruik van doping. 

De Russische website Sport Express en persbureau TASS melden zondag dat Krushelnitskiy positief heeft getest op het gebruik van meldonium, een hartmedicijn dat sinds 2016 op de lijst met verboden middelen staat.

De positieve dopingtest is nog niet bevestigd door het internationaal sporttribunaal CAS, dat verantwoordelijk is voor de registratie van positieve dopingtesten. Ook het Russische curlingteam en Krushelnitskiy zelf ontkennen het nieuws.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bracht zondag in een statement naar buiten dat het niet kan ingaan op individuele dopingzaken. Naar verluidt is de uitslag van de B-staal nog niet bekend.

Brons

Krushelnitskiy won dinsdag samen met Anastasia Bryzgalova brons op het onderdeel gemengd curling door Noorwegen te verslaan in de strijd om de derde plek.

Als Krushelnitskiy daadwerkelijk is betrapt op doping, dan moet hij zijn medaille normaal gesproken inleveren. Daarnaast wordt de kans daardoor kleiner dat Rusland bij de sluitingsceremonie volgende week alsnog onder de eigen vlag het stadion mag betreden. 

Vanwege het grote Russische dopingschandaal bij de Spelen van vier jaar geleden in Sochi doen de 169 Russische sporters in Pyeongchang mee onder de noemer 'olympische atleten uit Rusland'.

Sinds meldonium op de lijst met verboden middelen staat, zijn meer dan honderd Russische atleten betrapt op het gebruik van dat middel, onder wie Maria Sharapova.