Op de negende dag van de Olympische Spelen in Pyeongchang staat er weer langebaanschaatsen op het programma, maar de kans is klein dat Nederland een medaille pakt.

Bij de 500 meter voor vrouwen gaan Anice Das, die op haar 32e debuteert op de Spelen, Jorien ter Mors en Lotte van Beek namens Nederland van start. Geen van drieën lijkt kans te maken op een plak. De torenhoge favoriete voor goud is Nao Kodaira, die al het zilver van de 1000 meter op zak heeft.

Een andere Japanse, Arisa Go, is een van de concurrenten van Kodaira, evenals Sang-Hwa Lee. De 28-jarige Koreaanse was op de Spelen in Vancouver én Sochi de snelste op de kortste sprintafstand en jaagt op haar derde goud. 

Ook de Amerikaansen Brittany Bowe en Heather Bergsma en de Oostenrijkse Vanessa Herzog gaan voor het podium.

De 500 meter voor vrouwen is niet de enige afstand die zondag op het programma staat, want de mannen rijden de kwartfinales van de ploegachtervolging. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij en reserve Patrick Roest moeten zich op papier zonder problemen kunnen plaatsen voor de halve finales, die woensdag verreden worden.

Programma Nederlanders
12.00 uur: Schaatsen, kwartfinales ploegachtervolging mannen (Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij)
12.56 uur: Schaatsen, 500 meter vrouwen (Anice Das, Jorien ter Mors en Lotte van Beek)

Belangrijke overige wedstrijden
07.15 uur: Langlaufen, 4x10 kilometer estafette mannen
08.40 uur: IJshockey, Tsjechië-Zwitserland
12.00 uur: Freestyleskien, aerials mannen
12.15 uur: Biatlon, 15 km massastart (mannen)
13.10 uur: IJshockey, Zweden-Finland
13.10 uur: IJshockey, Canada-Zuid-Korea