De Nederlandse schaatsers rijden zondag met Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen in de kwartfinales op de ploegachtervolging bij de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Dat betekent dat de tijdelijke bondscoach Arie Koops geen beroep doet op Patrick Roest, die als reserve was aangewezen.

Oranje neemt het zondag rond 12.00 uur Nederlandse tijd in de kwartfinales op tegen de Verenigde Staten.

In tegenstelling tot vier jaar geleden in Sochi gaan dit keer de beste vier landen qua tijd door naar de halve finales. In Rusland werd nog een knockout-systeem toegepast.

Nederland ging er in Rusland op zeer overtuigende wijze met het goud vandoor en is ook in Zuid-Korea de torenhoge favoriet voor het hoogste treetje op het podium.

Kramer, Verweij en Blokhuijsen worden bijgestaan door Koops omdat de vaste coach Geert Kuiper ziek is en de komende dagen niet in de buurt van de sporters mag komen.

500 meter

Anice Das trof het voor haar olympische debuut eveneens op zondag op de 500 meter niet. De 32-jarige sprintster moet het in de eerste rit zonder tegenstander doen.

Lotte van Beek, die Marrit Leenstra vervangt, neemt het in de derde rit op tegen de Roemeense Alexandra Ianculescu. Jorien ter Mors is in de vierde rit ingedeeld en rijdt tegen de Poolse Kaja Ziomek.

De Japanse Nao Kodaira, de grote favoriete, komt in de veertiende rit in actie tegen de Tsjechische Karolina Erbanova.

Normaal gesproken hebben de Nederlandse deelneemsters geen medaillekansen. Leenstra trok zich zaterdag terug voor de 500 meter, omdat ze zich optimaal wil voorbereiden voor de eerste race op de ploegachtervolging op maandag.