De Noorse langlaufsters hebben bij de Olympische Spelen in Pyeongchang de gouden medaille gewonnen bij de 4x5 kilometer estafette.

Ingvild Flugstad Oestberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga en Marit Björgen hielden na een spannende strijd de Zweedse vrouwen achter zich.

De Russinnen onder neutrale vlag pakten met een achterstand van maar liefst 43,3 seconden het brons.

Björgen bracht dankzij de olympische titel met de vrouwen haar totaal aantal medailles op dertien. Ze evenaarde daarmee haar landgenoot Ole Einar Björndalen als meest succesvolle olympiër op de Winterspelen.

De 37-jarige Björgen heeft als eerste vrouw zeven gouden plakken op haar naam staan.

Kuzmina

De Slowaakse biatlete Anastasia Kuzmina veroverde eindelijk ook een gouden plak. Ze haalde de felbegeerde olympische titel op de 12,5 kilometer massastart binnen.

De 33-jarige Kuzmina haalde eerder al twee zilveren medailles bij de 10 kilometer achtervolging en de 15 kilometer individueel. Ze won de 12,5 kilometer massastart voor de Wit-Russische Darya Domracheva en de Noorse Tiril Eckhoff.

De Duitse Laura Dahlmeier viel buiten de prijzen. De winnares van het goud op de 7,5 kilometer sprint en de 10 kilometer achtervolging eindigde slechts als zestiende.

Stoch

De Poolse skispringer Kamil Stoch won opnieuw olympisch goud op de grote schans. Hij was de beste over twee sprongen met een totaal van 286,7 punten.

Stoch prolongeerde daarmee zijn titel van vier jaar geleden. Het zilver was voor de Duitser Andreas Wellinger (282,3 punten), brons ging naar de Noor Robert Johansson die 275,3 punten bij elkaar sprong.

Stoch won vier jaar geleden in Sochi goud op zowel de kleine als grote schans. In Pyeongchang ging het goud op de kleine schans naar Wellinger.

IJshockey

De olympische atleten uit Rusland hebben zich als eerste ijshockeyploeg geplaatst voor de kwartfinales. Door een 4-0 zege op de Verenigde Staten werd de titelfavoriet poulewinnaar in groep B. Slovenië won met 3-2 van Slowakije.

Lees alles over de Winterspelen in Zuid-Korea in ons dossier