Marrit Leenstra doet zondag niet mee aan de 500 meter. De nummer drie van de olympische 1500 meter wil haar aandacht richten op de ploegachtervolging, die een dag later op het programma staat.

De plek van Leenstra op de kortste sprintafstand wordt ingenomen door Lotte van Beek, die eerder dit toernooi achter Leenstra als vierde eindigde op de schaatsmijl.

Volgens de Friezin past de 500 meter niet in de optimale voorbereiding op de ploegachtervolging, meldt TeamNL. Daarop vormt ze met Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Van Beek een team.

Op de ploegachtervolging zijn Arie Koops en Rutger Tijssen voorlopig de coaches, omdat Geert Kuiper is geveld door griep. Hij wordt voorlopig uit de buurt van de sporters gehouden. Kuiper keert waarschijnlijk woensdag weer terug op het ijs.

Leenstra gold niet als medaillekandidaat op de 500 meter. Ze komt beter tot haar recht op de 1000 en 1500 meter. Op de 500 meter hebben ook Jorien ter Mors en Anice Das zich geplaatst. De afstand begint zondag om 12.56 uur (Nederlandse tijd).