De Zwitserse langlaufer Dario Cologna heeft bij de Olympische Spelen in Pyeongchang op de 15 kilometer vrije stijl voor de derde keer olympisch goud veroverd.

De 31-jarige Cologna won dankzij een sterke race voor de Noor Simen Hegstad Krüger en de Rus Denis Spitsov.

De Zwitser won eerder goud op de vrije stijl (2010) en de klassieke afstand (2014). Hij is daarmee de eerste langlaufer die drie Spelen op rij goud verovert.

Cologna moest bij de eerste tijdmeting de Fransman Maurice Manificat nog voor zich dulden, maar bij het tweede meetpunt was hij de snelste.

De Noor Krüger finishte op achttien seconden van Cologna als tweede.

Aerials

De Wit-Russische freestyle-skiester Hanna Hoeskova veroverde de olympische titel op het onderdeel aerials.

Ze kreeg voor haar acrobatische capriolen (een zogeheten back lay-full-full) een gouden score van 96,14 punten. Ze pakte de eerste gouden plak voor Wit-Rusland op deze Spelen.

China verdeelde de twee resterende medailles. Zhang Xin kreeg het zilver met 95,52 punten en Kong Fanyu het brons met 70,14.

Hoeskova's landgenote Alla Tsoeper, vier jaar geleden olympisch kampioene in Sochi, probeerde het in de finale met de moeilijkste combinatie van allemaal (een back full-full-full), maar haar landing mislukte finaal, waardoor de vierde plaats haar ten deel viel.

Lees alles over de Winterspelen in Pyeongchang in ons dossier