Duitsland heeft woensdag het zesde en zevende goud in Pyeongchang gepakt. Daardoor gaan de oosterburen aan de leiding in de medaillespiegel.

Tobias Wendl en Tobias Arlt wonnen woensdagmiddag het goud bij het rodelen voor duo's. 's Ochtends pakte Eric Frenzel al goud op de Noordse combinatie. 

Duitsland heeft zeven keer goud, tweemaal zilver en drie keer brons. Nederland staat na de zege op de 1000 meter van Jorien ter Mors op elf medailles. Met vijf keer goud, vier keer zilver en twee bronzen plakken bezet Team NL de tweede plek op de medaillespiegel.

Wendl en Arlt verdedigden in Pyeongchang hun olympische titel van Sochi met succes. Het duo zette in de laatste run een tijd van 45,877 neer. Ook het brons was voor Duitsland. Het duo Toni Eggert/Sascha Benecken noteerde 46,056. Oostenrijk won met Peter Penz en Georg Fischler (45,894) het zilver.

De Noordse combinatie bestaat uit schansspringen en 10 kilometer langlaufen. De 29-jarige Frenzel schudde in de slotronde zijn drie concurrenten af en prolongeerde ook zijn olympische titel. De Japanner Akito Watabe moest net als in Sochi genoegen nemen met zilver. De Oostenrijker Lukas Klapfer won brons.

Kunstrijden

Bij het kunstrijden ligt China op medaillekoers. Sui Wenjing en Han Cong leiden na de korte kür. Het Chinese koppel, de regerend wereldkampioenen, liet op de tonen van Leonard Cohens Hallelujah een serie van drievoudige sprongen zien die mede goed waren voor een score van 82,39.

De namens de Olympische Atleten uit Rusland uitkomende Evgenia Tarasova en Vladimir Morozov volgen op minder dan een punt. Het gat naar het Canadese koppel Meagan Duhamel en Eric Radford was groter. Zij kwamen door een foutje van Duhamel niet verder dan 76,82.

"Het ging best goed", zei Sui. "We hebben ervan genoten en ik denk dat we in de vrije kür het beste uit onszelf gaan halen." Het tweede onderdeel voor paren is donderdag.

Veel enthousiasme was er voor het Noord-Koreaanse paar Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik. Een vak met Noord-Koreaanse cheerleaders zag het duo een persoonlijk record noteren van 69,40, goed voor de elfde plaats.

De kunstrijders waren in september de eerste Noord-Koreanen die zich plaatsten voor de Spelen maar door de politieke spanningen bleef het lang onduidelijk of ze in Pyeongchang konden deelnemen. Uiteindelijk reisden er 22 sporters af onder wie elf ijshockeysters die een combinatieteam vormen samen met de Zuid-Koreaansen.