Kjeld Nuis heeft dinsdag bij de Olympische Spelen in Pyeongchang op overtuigende wijze goud veroverd op de 1500 meter. Patrick Roest pakte verrassend zilver. Koen Verweij stelde teleur met een elfde plaats.

Nuis kwam tot een sublieme tijd van 1.44,01 en verpulverde daarmee het baanrecord, dat al op zijn naam stond sinds hij vorig jaar in de Gangneung Oval de wereldtitel pakte. Roest noteerde een fraaie 1.44,86 en dook daarmee een honderdste onder zijn persoonlijk record.

De Zuid-Koreaan Min Seok Kim ging er tot vreugde van het publiek in zijn thuishal in 1.44,93 met het brons vandoor.

Nuis is de opvolger van de Pool Zbigniew Brodka, die vier jaar geleden in Sochi Verweij op slechts drie duizendsten afhield van de olympische titel.​

Yuskov

De houder van het wereldrecord, de Rus Denis Yuskov, mocht van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet meedoen vanwege het dopingschandaal in zijn land.

De geboren Moskoviet maakte dit seizoen de nodige indruk op de 1500 meter door vier van de vijf World Cups op zijn naam te schrijven.

Roest had een vloeiende start en slaagde er daarna in om zijn lange lichaam de gehele race in de juiste positie te houden. Met een slotronde van 28,01 seconden gleed hij uitgeput en een tikje wankel over de finish.

Roest bleef tot de dweilpauze royaal aan de leiding en ook toen de tweede helft van het deelnemersveld in actie kwam stond zijn naam nog even bovenaan de.ranglijst.

25,06

Nuis maakte in de veertiende van de achttiende rit echter aan alle illusies van Roest een einde. Hij reed een verbluffende eerste volle ronde van 25,06 en stortte vervolgens niet in.

Voor zowel de 28-jarige Nuis als de 22-jarige Roest is het pas de eerste olympische medaille. Beiden waren nog nooit eerder actief op de Spelen.

Verweij kon zijn favorietenrol niet waarmaken. Hij vond geen moment zijn gebruikelijke ritme en moest zich met een onverklaarbare 1.46,26 tevredenstellen met een plekje in de middenmoot.