Canada heeft maandag in Gangneung de olympische titel bij de landenwedstrijd in het kunstrijden gepakt. Het duo Tessa Virtue en Scott Moir haalde het goud binnen, in een optreden dat minder uitdagend was dan vooraf gedacht.

Met een knap optreden, beloond door de jury met een puntentotaal van 118,10, lieten Virtue en Moir de concurrentie kansloos.

Het duo kreeg vorige week een waarschuwing dat hun dans op de muziek uit de flim Moulin Rouge te sexy zou zijn. De Canadezen kozen daarom maandag voor een iets ingetogener versie van hun kür.

Eerder op maandag had Canada al de leiding genomen bij de landenwedstrijd. Bij alle acht onderdelen pakte Canada een top drie-notering, waarvan vier keer de eerste plaats. 

Na de ijzersterke individuele kür van Patrick Chan en een derde plaats voor Gabrielle Daleman kon het goud de Canadezen bijna niet meer ontgaan en konden Virtue en Moir de klus afmaken.

Zagitova

De olympische atleten van Rusland (OAR) eindigden op een tweede plaats in de eindrangschikking. Vooral het optreden van de 15-jarige Russin Alina Zagitova maakte veel indruk. Zij bleef met een score van 158,08 maar net onder het nieuwe wereldrecord dat haar landgenote Jelena Medvedeva zondag neerzette.

Brons was er voor de Verenigde Staten. Italië en Japan stonden ook in de finale, maar grepen naast het eremetaal.

Het is de eerste gouden medaille voor Canada in Pyeongchang. De Noord-Amerikanen veroverden al wel vier keer zilver en eenmaal brons. Achter Duitsland, Nederland, de Verenigde Staten en Noorwegen staat Canada voorlopig vijfde op de medaillespiegel.