Bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea zijn maandag negentien nieuwe gevallen van het besmettelijke norovirus geconstateerd.

Het gaat om elf mensen in Pyeongchang, vijf in Gangneung (waar onder meer het schaatsen en shorttrack plaatsvindt) en drie in het Horeb Youth Centre, waar het virus voor het eerst opdook.

Het totaal aantal besmettingen komt daarmee uit op 177, aldus de organisatie. Van die groep zijn 68 mensen inmiddels uit quarantaine gehaald en weer aan het werk.

Sporters zijn niet met het virus besmet. Het virus heeft voornamelijk medewerkers, onder wie beveiligers en politieagenten getroffen. Negenhonderd militairen zijn ingezet om hen te vervangen. Symptomen van het norovirus zijn onder meer braken en diarree.

Huisregels

Om besmetting in de olympische dorpen tegen te gaan moet iedereen zich aan huisregels houden. Zo is het verplicht om de handen minstens dertig seconden met water en zeep te wassen en moet water eerst gekookt worden voordat het gedronken mag worden.

Volgens de organisatie doen meerdere instanties er alles aan om verdere verspreiding van het norovirus te voorkomen. Zo wordt onder meer de waterkwaliteit getest en vinden er inspecties plaats bij onder meer restaurants en hotels.

Lees alles over de Winterspelen van Pyeongchang in ons dossier