Ireen Wüst komt maandag als eerste Nederlandse in actie op de 1500 meter. De 31-jarige Brabantse neemt het in de elfde rit op tegen de Canadese Brianne Tutt. Haar voornaamste concurrentes Miho Takagi en Heather Bergsma komen pas later het olympische ijs op in de Gangneung Oval.

De 31-jarige Wüst zal dus een zeer scherpe tijd moeten neerzetten om haar grote rivalen, die van start gaan in de laatste rit, onder zich te houden.

Marrit Leenstra neemt het in de twaalfde race op tegen de Poolse Katarzyna Bachleda. Eén rit later verschijnt de derde Nederlandse, Lotte van Beek, op de baan tegen de Japanse Ayaka Kikuchi.

De beslissing valt in de veertiende en laatste rit tussen de Japanse favoriete Takagi en de Amerikaanse wereldkampioene Bergsma-Richardson.

Takagi, die zaterdag teleurstelde op de 3000 meter met de vijfde plek, won dit seizoen de eerste vier wereldbekerraces op de 1500 meter. Met 1.51,49, gereden in Salt Lake City, staat ook de beste seizoenstijd op haar naam.

Nederlands record

Vier jaar geleden in Sochi ging het olympisch goud naar Jorien ter Mors. Wüst werd toen tweede en Van Beek zorgde voor een compleet Nederlands podium. Daarop was geen plek voor nummer vier Leenstra.

Ter Mors kan haar titel maandag niet verdedigen in Zuid-Korea. De Nederlands kampioene wist zich eind december bij het OKT in Thialf verrassend niet plaatsen.

Leenstra reed deze winter bij de World Cup in Calgary met 1.52,06 de tweede tijd en zette daarmee het Nederlands record op haar naam. Wüst noteerde in Canada de vierde seizoenstijd (1.53,89).

Wüst behaalde dit seizoen in de wereldbeker te weinig punten om voor de laatste lotingsgroep, met de bovenste zes van het klassement, in aanmerking te komen. Daardoor kreeg ze een relatief vroege rit toegewezen.

Zaterdag greep Wüst nog verrassend naast het goud op de 3 kilometer. De Brabantse moest voorrang verlenen aan Carlijn Achtereekte.

Loting

1. Morrison (Can)
2. Bettrone (Ita)-Kodaira (Jap)
3. Tian (Chi)-Zuyeva (WRu)
4. Mangenello (VS)-Lollobrigada (Ita)
5. Aydova (Kaz)-Noh (ZKo)
6. Hirschbichler (Dui)-Huang (Tai)
7. Czerwonka (Pol)-Bowe (VS)
8. Zdrahalova (Tsj)-Zlotkowska (Pol)
9. Dufter (Dui)-Christ (Can)
10. Njatun (Noo)-Hao (Chi)
11. Tutt (Can)-Wüst
12. Leenstra-Bachleda-Curus (Pol)
13. Van Beek-Kikuchi (Jap)
14. Bergsma (VS)-Takagi (Jap)

Lees alles over de Winterspelen van Pyeongchang in ons dossier