Sven Kramer moet zondag op de 5000 meter bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea pas na zijn grote concurrent Ted-Jan Bloemen het ijs op. 

De regerend olympisch kampioen (31) rijdt in de Gangneung Oval in de voorlaatste rit tegen de Duitser Patrick Beckert, terwijl Bloemen, die tegenwoordig voor Canada uitkomt, in de rit daarvoor aantreedt tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen.

De 31-jarige Bloemen pakte eerder dit seizoen in Salt Lake City op de 5000 meter het wereldrecord van Kramer af. Dat deed hij in 2015 ook al op de 10.000 meter. Die afstand staat donderdag op het programma.

Bob de Vries is zondag de eerste Nederlander die het ijs op mag. Hij komt in de vierde rit uit tegen de Noor Simen Spieler Nilsen. Jan Blokhuijsen treedt in rit acht, na de dweil, aan tegen Peter Michael uit Nieuw-Zeeland.

De 5000 meter wordt na de rit tussen Kramer en Beckert afgesloten door Nicola Tumolero uit Italië en de Duitser Moritz Geisreiter.

Kramer hoopt in Gangneung op de 5000 meter zijn vierde olympische titel te pakken en zijn derde op rij op die afstand. Zowel in Sochi 2014 als Vancouver 2010 was de Fries de sterkste.

Loting

Wielgat (Pol)-Van der Poel (Zwe)
Lehman (VS)-Tsuchiya (Jap)
Wenger (Zwi)-Ichinohe (Jap)
Nilsen (Noo)-De Vries
Lee (ZKo)-Swings (Bel)
Giovannini (Ita)-Bökko (Noo)
Ghiotto (Ita)-Contin (Fra)
Blokhuijsen-Michael (Nze)
Bloemen (Can)-Pedersen (Noo)
Kramer-Beckert (Dui)
Tumolero (Ita)-Geisreiter (Dui)

Wil jij een kijkje achter de schermen van de Olympische Spelen? Onze verslaggevers Daan en Mark houden je vanuit Pyeongchang op de hoogte via WhatsApp! Voeg 06 8380 9123 toe aan je contactpersonen en app OS AAN.

Lees alles over de Winterspelen van Pyeongchang in ons dossier