Yara van Kerkhof heeft zich zaterdag als enige Nederlandse geplaatst voor de kwartfinales van de 500 meter bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. Suzanne Schulting en Lara van Ruijven redden het niet. De Nederlandse vrouwen werden uitgeschakeld in de halve finales van de 3000 meter relay.

De 27-jarige Van Kerkhof finishte als tweede in haar heat, achter de Rusissche Sofia Prosvirnova. Dat was precies genoeg om dinsdag terug te mogen komen voor de kwartfinales.

Schulting ging in een bocht onderuit zonder dat er een concurrente in de buurt was. Ze belandde in de kussens langs de baan.

Ook de Britse Kathryn Thomson viel, waardoor de Italiaanse Arianna Fontana en Andrea Keszler uit Hongarije eenvoudig doorgingen naar de kwartfinales.

Van Ruijven finishte als derde in haar heat en greep daardoor ook naast een plek in de kwartfinales. Zij kwam in de series net iets later over de finish dan de Duitse Anna Seidel, die achter de Canadese Marianne St Gelais als tweede finishte.

Relay

Schulting, Jorien ter Mors, Van Kerkhof en Van Ruijven eindigden als derde in de series van de relay. China en Italië, de nummers een en twee, mogen wel door naar de finale op de 3000 meter, op dinsdag 20 februari.

De eerste dag verliep zo bijzonder teleurstellend voor de Nederlandse shorttrackvrouwen.

Wil jij een kijkje achter de schermen van de Olympische Spelen? Onze verslaggevers Daan en Mark houden je vanuit Pyeongchang op de hoogte via WhatsApp! Voeg 06 8380 9123 toe aan je contactpersonen en app OS AAN.

Lees alles over de Winterspelen van Pyeongchang in ons dossier