Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vol lof gereageerd op het historische feit dat sporters van Noord- en Zuid-Korea vrijdag bij de openingsceremonie van de Winterspelen onder één vlag het stadion binnenliepen.

"De atleten van beide landen brachten een krachtige boodschap over aan de rest van de wereld: wij zijn sterker dan alle anderen die ons willen verdelen", aldus Bach bij de openingsceremonie in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

De gezamenlijke Koreaanse vlag, waar een herenigd Koreaans schiereiland in het blauw op staat afgebeeld, werd het olympisch stadion binnengedragen door de Noord-Koreaanse ijshockeyer Chung Gum Hwang en de Zuid-Koreaanse bobsleeër Won Yun-jong.

De optocht was niet de enige vorm van toenadering tussen beide landen, die formeel nog steeds in oorlog zijn met elkaar. Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, was namelijk in het stadion aanwezig.

Vurig verlangen

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in schudde handen met Kim Yo-jong en benadrukte het belang van de aanwezigheid van Noord-Korea, dat met 22 atleten naar het buurland is afgereisd.

"Het was voor Korea, het enige verdeelde land op aarde, een vurig verlangen de Spelen te organiseren. Door deze Winterspelen mag iedereen op de wereld hopen op vrede. Dit is een weerspiegeling van de olympische gedachte."

Ook Lee Hee-Beom, voorzitter van het organisatiecomité van de Winterspelen, was lovend. "De wereld is getuige geweest van een historisch moment."

De 22 atleten van Noord-Korea doen in totaal aan vijf verschillende sporten mee. Bij het ijshockeytoernooi voor vrouwen wordt het team gevormd door spelers uit zowel Noord- als Zuid-Korea.

Wil jij een kijkje achter de schermen van de Olympische Spelen? Onze verslaggevers Daan en Mark houden je vanuit Pyeongchang op de hoogte via WhatsApp! Voeg 06 8380 9123 toe aan je contactpersonen en app OS AAN. De updates beginnen vanaf ongeveer 9 februari.